Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség – jelentette be tegnap az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára.

Fülöp Attila közölte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak, ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez, vagyis az a cél, hogy a kutyák az önálló életvitelben segíthessék az érintetteket.

A bejelentésen résztvevő Nagy Sándor az MVGYOSZ elnöke többek között elmondta, hogy a szövetség által kiképzett kutyákkal jelenleg 80 ember közlekedik, és 74-en vannak várólistán, akik szintén szeretnének vakvezető kutyát kapni. Hozzátette: a szövetség idén 12 vakvezető kutya kiképzését tervezi. Nagy Sándor azt is fontosnak nevezte, hogy a vakvezető kutya és annak gazdája „jó páros” legyen.

 

MTI/Mónus Márton

Bővebb információt itt olvashatnak: