A francia rendőrnő gyilkossága után a hatóságok keresik a válaszokat, de az alapkérdésre nincs válasz, hogy a multikulturális társadalom csődjéért ki a felelős – ezt Nógrádi György biztonságpolitikai szakérőt mondta az M1 Ma Este adásában. A rendőrnő tunéziai származású gyilkosa 12 éve érkezett Franciaországba, de 10 évig illegálisan élt az országban.

Péntek délután halálra késeltek egy 49 éves rendőrnőt Franciaországban egy Párizstól délre fekvő kisvárosban.

Nógrádi György az esetről elmondta, hogy rendőrnő tunéziai származású gyilkosa 12 éve érkezett Franciaországba, de 10 évig illegálisan élt és csak két éve kapott tartózkodási engedélyt, amiről a francia hatóságok úgy nyilatkoztak, hogy nem tudják hogyan. Bár korábban cáfolták, hogy az iszlamista hátteret, de már Emmanuel Macron is arról írt a Twitteren, hogy „nem engedünk az iszlamista terrorizmusnak.”

Az eset mögött rejlő társadalmi hátteréről Nógrádi elmondta, hogy Franciaországban özönlenek a bevándorlók, köztük az egykori gyarmatról, Tunéziából is.

Egyes adatok szerint a lakosság 40 százalékát teszi ki a bevándorló hátterű személyek, de a hivatalos adatok 20 százalékos mutatnak.

Úgy vélte, hogy el kell dönteni, hogy a migráció szükséges-e és betölti azt a szerepet, amit várnak tőle. A meggyilkolt rendőrnő most hős lesz és utcát fognak elnevezni róla, de ez nem változtat azon, hogy Nyugat-Európának alapvető stratégiai kérdésekben meg kell nyilatkoznia.

Arra a kérdésre, hogy Franciaországban történt-e változás az elmúlt évek terrortámadása után illetve nyomon tudják-e követni a letelepedési engedélyekben részesülő személyeket, Nógrádi György úgy válaszolt, hogy a hatóságok feladata elsősorban a terrorgyanús személyek követése.

Franciaországban jövőre választásokat tartanak és kulcskérdés, hogy a francia társadalom álláspontja mennyire mozdult el a bevándorlással szemben. Úgy vélte, hogy egyre többen látják, hogy a migráció nem megoldás. Az alapkérdésre nincs válasz, vagyis hogy a multikulturális társadalom csődjéért ki a felelős – mondta.

Szerző: hirado.hu

Illusztráció: Reuters