Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kormány sikerrel kezeli a járványügyet, lassan, fokozatosan, de biztosan és belátható időn belül visszakapjuk azokat a „szabadságjogokat”, melyeket a pandémia elvett tőlünk. A baloldal egyre inkább kénytelen lesz belátni, hogy a kormány-ekéző stratégiák egyre-másra lelepleződnek és csődöt mondanak.

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a héten épp ezért igyekezett ismét hátráltatni és bemószerolni az Európai Bizottság vezetőjénél a sorsdöntő Orbán – Von der Leyen találkozó előtt Magyarországot. Ezt írja Facebook-bejegyzésében: „Orbán nyilvánvalóan hazudni fog a nemzeti reformterv elkészítésének körülményeiről és tartalmáról Brüsszelben; ezért is küld az Európai Bizottság elnökének és illetékeseinek hivatalos feljegyzést az ügyben.”

Ujhelyi István, EP-képviselő, MSZP Forrás: Pesti srácok

Ujhelyi István, EP-képviselő, MSZP
Forrás: Pesti srácok

Győri Enikő a Fidesz EP-képviselője szerint: Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő – a legrosszabb történelmi időket idézve – levélben jelentette fel Magyarországot az Európai Bizottság elnökénél, Ursula von der Leyennél Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásainak előestéjén. Nem jelentett problémát neki, hogy rágalmai nélkülöznek minden valóságalapot.”-  írja közleményében.

Ugye itt egy olyan tervről van szó, melynek célja, hogy a kormány minél kedvezőbb feltételeket tudjon teremteni a COVID járvány okozta válság utáni újjáépítéshez. Ehhez fontos eszköz az uniós helyreállítási források felhasználásáról szóló nemzeti helyreállítási terv, amely által csaknem 6000 milliárd forintot hívhat le az ország.

Győri Enikő Forrás: Twitter

Győri Enikő
Forrás: Twitter

„A végleges nemzeti helyreállítási tervet a létező összes szabály és követelmény betartásával nyújtja be hazánk, ideértve Magyarország felkészítését a zöld és digitális átállásra is.” – Győri Enikő szerint.  A tervezésbe igyekeztek bevonni a megyei jogú városok, megyei közgyűlések, egyetemek, más intézmények döntéshozóit is, de jellemzően a felhívásra az ellenzéki vezetésű települések vezetőinek egy része nem is válaszolt, ami súlyos felelőtlenség. Most Ujhelyi azt próbálja bizonygatni egyéb valótlan állítások mellett, hogy nincs széleskörű egyeztetés e kérdésben.

Amikor leülünk a teraszokra hosszú idő után kávézni, vagy felhajtani egy pohár finom sört, élvezni egymás társaságát nem is gondolunk arra, hogy végül is mekkora veszteséggel zárunk. Hogy mennyibe került és kerül az ország működőképességét fenntartani, túllendülni a járvány okozta korlátozásokon és visszavenni vagy inkább újraépíteni szabadságunkat. Mindehhez elengedhetetlen nem csupán nekünk, de minden EU-s tagországnak a megfelelő anyagi erőforrások biztosítása a közös európai kasszából.

Az, hogy milyen lesz az üteme ennek az újjáépítésnek nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan tudunk lépéseket tenni a szükséges támogatás lehívásához. Az a probléma tehát, hogy itthon az ellenzék minden erővel akadályozza a széles körű egyeztetést, míg Brüsszelben ennek hiányára panaszkodik.

Megint nincs meg ilyen fontos kérdésben (sem) a nemzeti minimum. Mert az ellenzék minél rosszabb, annál jobb alapon mint minden más szinten – lásd oltásellenesség, kampány a keleti vakcinák ellen stb – itt is igyekszik keresztbe tenni.

De a miniszterelnök és az EB elnöke időközben nagyon konstruktív tárgyalást folytatott, melynek lényege, hogy biztosítottak lesznek az anyagi források ahhoz, hogy újraindítsuk a gazdaságot. – erről tájékoztatott tegnap Gulyás Gergely miniszter, melyről itt számoltunk be.

Persze az óvatosság nem árt most sem! Ennek az egyik oka a pandémia jelenléte, a másik a rosszindulatú és visszahúzó ellenzék mesterkedései!