Mátyás király kolozsvári szülőházának teljes körű restaurálását tűzte ki célul a fejlesztési minisztérium – jelentette be a kincses városban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési miniszter. A cél, hogy a felújított épületben az igazságos király emlékét is felidézzék, és megnyissák a turisták számára.

Cseke Attila rámutatott: a kincses város legrégebbi lakóháza a Mátyás-ház, nemcsak Kolozsvár, hanem az egész régió, egész Erdély számára fontos. Ezért a minisztérium az RMDSZ javaslatára felvállalta a teljes körű restaurálását, melyet a tervezéstől a kivitelezésig a szaktárca bonyolít majd le. A felújítás, műemlék épületről lévén szó a legszigorúbb szakmai szabályok alapján történik majd.

Mátyás király kolozsvári szülőházáról Gaal György kolozsvári helytörténész azt írja, hogy a jelenleg látható épület két vagy három ingatlan összeépítéséből alakult ki, a középső, gótikus stílusú egység már állt Mátyás király születésekor is. A ház az 1440-es években Méhfi Jakab jómódú polgár és szőlősgazda tulajdonában volt. Mátyás édesanyja, Szilágyi Erzsébet rendszerint nála szállt meg, ha Kolozsvárra látogatott. 1443. február 23-án itt született fia, Hunyadi Mátyás.

Mind erről bővebben itt olvashatnak.