A Krisztus Király római katolikus templomban zajlott a „rendkívüli rövid” Szent György Napok szombaton. A harmincadik városünnepen a korábbi évektől eltérően a járvány miatt nem volt többnapos fesztivál, kirakódóvásár. A templomban áldással, koncerttel köszöntötték a várost és annak védőszentjét. Az ünnepségen Antal Árpád polgármester átadta a Pro Urbe díjat Kiss Jenőnek, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár nyugalmazott igazgatójának.

A rendezvény áldással kezdődött, Dávid György a Krisztus Király templom plébánosa Szent György lovag történetét idézve elmondta, a győzelemhez nem elég a lándzsa és a kard, kell az élő Krisztusba vetett hit. A plébános azt kívánta a város polgárainak, járjanak az élet útján, tudatosan látva, megélve a jót, a szentet és az igazságot.

Antal Árpád hivatalosan megnyitotta, amint mondta „az idei rendkívüli rövid Szent György Napokat”. Köszöntőbeszédében rámutatott, a rendkívüli idők mindannyiunktól rendkívüli helytállást követelnek, de a város védőszentje nincs egyedül az őrhelyén, sokan állnak mellette, akik szüntelenül vigyázzák, tanítják, nevelik, ösztönzik, inspirálják a közösséget. Hozzátette, Kiss Jenő vigyázó tekintete, tevékeny élete, nevelő, tanító közösségformáló munkája nélkül mindannyian szegényebbek lennénk.

Kiss Jenő laudációját Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója mondta, hangsúlyozva, a díjazott a szakmai kiállása mellett a közéletben is markáns szerepet vállalt, intézmények, szervezetek, kiadványok, szakmai fórumok alapítása, indítása, megerősítése fűződik nevéhez.

Kiss Jenő a díj átvétele után többek között elmondta, megtisztelő számára a város Pro Urbe díjasai közé tartozni.

 

Forrás: Szekelyhon.ro

Kiemelt fotó: Antal Árpád, Facebook