Negyvennégy évvel ezelőtt, 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bois-ban alakult meg a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO), ennek emlékére ünnepeljük minden év utolsó áprilisi vasárnapján a Testvérvárosok Világnapját.

Magyarországon különleges jelentősége van a testvérvárosi kapcsolatoknak, hiszen az elszakított országrészek települései ilyenformán is tarthatják a kapcsolatokat.

Tata városának kilenc testvértelepülése van, köztük három település az elszakított országrészeken: Felvidéken Szőgyén, Erdélyben Szováta és Vajdaságban Magyarkanizsa. Szőgyénben és Tatán áll a „Testvériség keresztje”

A fizikális találkozásokat egyre jobban beárnyékolta és szűkítette a vírus, de szerencsére online formában elérik egymást. Sokféleképpen és több alkalommal. Fiatalokat, iskolásokat, idősebbeket szólított meg az a sok ötletes program, melyet a tatai önkormányzat indított útjára a virtuális térben s mely mögött ötletgazdagént Osgyáni Zsuzsanna, a tatai önkormányzat külkapcsolatokért felelős munkatársa állt és áll.

Voltak beszélgetések, interjú-sorozatok, üzenetek, ünnepi gondolatok a százéves elszakítottság kapcsán, melyek folyóiratokban, és a virtuális térben jelentek meg. A közéleti kerekasztal-beszélgetés keretében Michl József tatai, Méri Szabolcs szőgyéni, Fülöp László Zsolt szovátai és Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármesterek osztották meg ünnepi gondolataikat, melyet a Tatai Televízió is rögzített.

Közös feladatokat oldottak meg a gyermekek a magyar irodalom ifjúsági regényein keresztül, költemények kötöttek össze minket a versmondásban, volt közös éneklés, majd furfangos játékos vetélkedők sorozata szólította meg a tatai, a szőgyéni, a szovátai és a magyarkanizsai nemzettestvérek alsó tagozatos iskolásait, a legutolsó alkalommal a játékos vetélkedőbe családok is bekapcsolódtak. A Meseláncot Rigó Balázs tatai alpolgármester indította útjára, melybe bátor bravúrokat szőttek a gyerekek, hisz „Közelfölde” nem adta fel! Áthidalta a távolságokat, keresztül-kasul kötött össze bennünket a Kárpát-hazában, szavakkal, rajzokkal, videókkal.

A testvérvárosi barátokat, ismerősöket, intézményeket szorosan tartja a közös múlt,  mementóként állnak az ikerkeresztek, Tatán, a Mindszenty téren, és Szőgyénben, a Nagyboldogasszony-templom előtti emlékparkban.

A tatai “Szőgyéni kereszt”, a Mindszenty téren (Fotó: Tata Város archívuma)

A tatai “Szőgyéni kereszt”, a Mindszenty téren (Fotó: Tata Város archívuma)

A keresztek tövében – akárcsak a nemzettestvérek szívében – most virágok nyílnak, hisz békévé oldotta a múlt fájdalmas történéseit a közös emlékezés, a számtalan találkozás, az egymást segítő megannyi rendezvény.

Eredeti cikk elolvasható: felvidek.ma