A Magyar Hollywood Tanács 2018-ban alapította meg az Adolph Zukor-díjat. A Díjat azok érdemelhetik ki, akiknek munkássága a magyar filmművészet múltjának és jelenének hírnevét erősíti, illetve akik civil tevékenységük és egész életük során olyan példamutató magatartást tanúsítottak, amely bizonyítja: akaraterővel, valamint önmagunkba vetett hittel és elkötelezett munkával meg lehet valósítani az álmokat. Ezzel ugyanis követendő példát állítanak mások, különösen a fiatalok elé.

A Díjat 2018-2020 között Rófusz Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Horváth Károly „Charlie”, Herendi Gábor, Andy Vajna, Piroch Gábor, Bokor Balázs, Koltai Róbert és Káel Csaba kapta meg. A Magyar Hollywood Tanács díjátadóira általában egy exkluzív, több száz fős rendezvényen került sor a los angelesi Oscar-díj átadásának időpontjában. Idén – a járványügyi helyzet miatt – szűk körű ünnepséget bonyolított le a Tanács az Origo Film Group budapesti filmstúdiójában.

Bokor Balázs, a Tanács elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy civil szervezete igen fontosnak tartja a díjat, hiszen névadója, a Paramount Pictures alapító atyja, Adolph Zukor életével és tevékenységével szimbóluma annak, miként lehet nem kevés erőfeszítéssel és akarattal komoly eredményeket elérni. A 2021-es elismeréseket Bodrogi Gyula, a Nemzet Művésze, L. Simon László József Attila-díjad író és költő, és Romwalter Béla, a Spark Kft. ügyvezetője, legendás filmszakember kapta.

MTI-OS

Címlapkép: filmtekercs.hu