A nemzeti hatóságok és a civil szervezetek közötti koordinációt szorgalmaznak a Földközi-tengeri migrációs útvonalon a helyszínen tevékenykedő nem kormányzati szervezetek (NGO-k), amelyek nyílt levélben fordultak Mario Draghi olasz miniszterelnökhöz hétfőn.

Az apropója, amiért a „civilek” találkozót kérnek a miniszterelnöktől, a Líbia partjainál történt, múlt csütörtöki hajószerencsétlenség, amelyben becslések szerint több mint százan vesztek tengerbe. Az észak-afrikai ország partjairól indult migránscsoportok tagjairól volt szó. Az NGO-k szerint a tragédia elkerülhető lett volna, ha megfelelő koordináció működne a tengerszakaszt felügyelő európai és nemzeti hatóságok között.

A felhíváshoz az Afrika és Európa közötti migrációs útvonalon 2014 óta a mentési tevékenységet koordináló Alarm Phone központ, valamint az ugyanitt hajókkal jelen levő Orvosok Határok Nélkül (Msf) francia szervezet, a spanyol Open Arms, a német Sea-Watch, a szintén francia SOS Mediterranée, valamint az olasz Emergency, Mediterranea és ResQ-People saving People csatlakozott.

A szervezetek kiemelték, hogy 2014 óta több mint húszezren tűntek el vagy haltak meg a Földközi-tenger medencéjének középső részén, és hangsúlyozták, hogy a 2015-től végzett tengeri műveletekkel az NGO-k az „államok hagyta űrt” igyekeztek betölteni, de hozzátették, hogy miután önmagukban nem elegendők, ezért „központi koordinálásra, gyors kutatási és mentési tevékenységre” van szükség.

Nehezményezték, hogy a kormányok visszavonták saját hajóikat, és lemondtak a mentés koordinálásáról, így a migránsokat visszafordítják Líbiába, ahol dokumentáltan erőszak és visszaélés áldozataivá válnak, az NGO-k pedig „vad delegitimizációs kampány tárgyai lettek, amelyben bűnözőként tüntetik fel őket” – olvasható a La Repubblica napilapban közölt nyílt levélben.

Különös, hogy nem látják az összefüggést a bűnözőként történő feltüntetés, és az illegális tevékenység, azaz az embercsempészet bűntettének elkövetése között, amely áldásos tevékenység számos uniós polgár életébe került. Az ellenőrizetlenül és illegálisan beszállított védenceik némelyike ugyanis előszeretettel támad az őshonos lakosságra, és gyilkolja le azt. Legutóbb egy 19 éves francia rendőrnő esett áldozatul egy marokkóinak, aki Allah Akbart kiáltva támadt rá és sebesítette halálra. Vajon ez a marokkói milyen úton jutott el Franciaországba? Talán épp egy NGO-hajó segítségével? Ezek a szervezetek tényleg nem érzik a saját felelősségüket?

A jobboldali Il Giornale napilap kommentárja szerint az NGO-k a felhívással a migránsok tengeri taxiztatásának újraindítását akarják elérni.

Luciana Lamorgese belügyminiszter korábban jelezte, hogy a bevándorlók érkezésének a nyári időszakban várható növekedése előtt szabályozni akarják az NGO-k tengeri tevékenységét. A tárcavezető tervei között egy új „magatartási kódex” aláírása szerepel, amelyre 2017 nyarán kötelezte a tengeren tevékeny civil szervezeteket az akkori baloldali belügyminiszter.

MTI, 2022plusz

Címlap: Gettyimage / Illusztráció