Novák Katalin online sajtótájékoztatóján közölte: az NTP olyan, a világon egyedülálló kezdeményezés, amellyel a fiatal magyar tehetségeket támogatják óvodás kortól egészen felnőtt korig, határon innen és túl egyaránt. Évente 350 ezer fiatalt támogatnak.

A miniszter asszony facebook oldalán elérhető tájékoztatón kiemelte, hogy a Nemzet fiatal tehetségei elnevezésű egyéni ösztöndíjban öt év alatt 3700-an részesültek. Közöttük van olyan fotós, akinek felvételét a NASA a nap asztrofotójaként publikálta, illetve kutatóorvos, aki a koraszülöttek intenzívterápiás ellátásának korszerűsítésén dolgozik, valamint applikáció-fejlesztő, akinek alkalmazását több mint 10 ezer diák használja.

Jelezte: az NTP évről évre mintegy egymilliárd forintot kap egyszázalékos felajánlásokból, amit a kormány jelentős mértékben kiegészít; ennek köszönhetően idén már 3,6 milliárd forintból gazdálkodhat a program.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter arra biztatott mindenkit, hogy személyi jövedelemadójának egy százalékát a Nemzeti Tehetség Program (NTP) részére ajánlja fel a 1823-as technikai számon.

Polgár Judit nemzetközi sakknagymester a Nemzeti Tehetség Program egy százalék kampány védnöke – a sajtótájékoztatón többek között azt mondta, ahhoz, hogy a tehetség célba érjen és sikeres legyen, szükség van az anyagi támogatásra, ugyanakkor a dicséretre, biztatásra is.