Magyarországnak (és Európának) mindig is az volt az érdeke, hogy egy gazdaságilag erős, társadalmilag stabil Németország legyen a partnere. Sajnos, Merkel kancellár lassan véget érő uralma nem tett jót sem Németországnak, sem pedig Európának.

Sokak szerint a háttérhatalom bábjává vált, és többen ezt azzal a botránnyal magyarázzák amely 2015-ben pattant ki, amikor kiderült, hogy az amerikai titkosszolgálatok lehallgatják a mobiltelefonját.

Ami pedig a német gazdaságot fojtogató migrációs krízist illeti – talán az előbbiek miatt –, még a saját gazdasági tanácsadójára, a több egyetemen is tanító Werner Sinn sztár-közgazdászra sem hallgatott. Ezt onnan tudjuk, hogy Sinn 2018-ban nyugdíjba ment, majd megírta a „Az igazság keresése” című könyvét, amelyben világosan kifejtette, hogy az addig a migránsokra költött egybillió euró Németországnak soha nem fog megtérülni. Így fogalmazott:

bárki, aki úgy gondolja, hogy a (képzett) munkavállalók iránti igény ugyanakkora lesz a következő tíz, húsz vagy harminc évben, álmodozónak nevezhető. Vagy jóléti állam, vagy bevándorló ország. Mindkettő együtt hosszú távon nem fog működni.

A COVID-19 elleni vakcina ügyében Merkel annak a szószólója, hogy az Unióban csakis azzal a két amerikai vakcinával olthatnak (Pfizer és Moderna), amelyeket elsőként hagyott jóvá az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Igaz, azt a kiskaput nem tudta vagy nem akarta becsukni, hogy a nagy közös vakcinabeszerzés mellett az Unió tagjai egyenként, az Uniótól függetlenül is tárgyalhassanak vakcinák beszerzéséről.

A magyar ellenzék is erre hangolódott rá. Novemberben Barkóczi Balázs pártszóvivő kijelentette, hogy „a kormány ne végezzen emberkísérleteket a magyarokon a koronavírus elleni orosz vakcinával”. Azt is hozzátette, hogy más országoknak esze ágában sincs saját polgárain kísérletezni az orosz készítménnyel. (Zárójel: az idén márciusig ezt már több, mint 40 ország használja…)

Januárban viszont megtörtént az elképzelhetetlen. Merkel kancellár rendkívüli nemzetközi sajtóértekezleten bejelentette, hogy

a német kormány támogatni fogja, hogy az orosz fél megszerezze az EMA engedélyét a Szputnyik V EU-s forgalmazására,

sőt, amint az meglesz, akár az oltóanyag németországi gyártásáról is készek tárgyalni. A múlt héten pedig már azt jelentették a német hírportálok, hogy Németország 30 millió adagot vásárol a Szputnyik V orosz vakcinából, WHO és az EMA pedig május 10-én kezdi meg a hivatalos engedélyezési eljárást.

Erre a hazai ellenzék is váltott, és az újabb célpontjuk a kínai Sinopharm által gyártott oltás lett. A DK petíciót indított ellene, Arató Gergely, a baloldali párt frakcióvezető-helyettese pedig egy sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be az oltási hajlandóságra rendkívül káros kínaivakcina-kampányt”!

Sőt, a DK oltásellenes kampányának csúcspontjaként Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi politikusa az Egyenes Beszéd február 25-ei adásában vitatta, hogy bármilyen vakcina beadása is jobb annál, mintha megfertőződik az ember. Pestszentlőrincen pedig tömegfelháborodás bontakozott ki, miután

Szaniszló Sándor DK-s polgármester egy posztban bejelentette, hogy a kerületből elszállítják a felhasználatlan kínai vakcinákat.

Ugyanakkor több száz kommentelő azt állította, hogy a baloldali városvezetés meg sem kérdezte őket, pedig gondolkodás nélkül elfogadták volna a Sinopharmot.

Tegnap azonban váratlan dolog történt.

Németországnak és Kínának az Egészségügyi Világszervezet (WHO) révén kölcsönösen el kell ismernie az új típusú koronavírus ellen használt oltóanyagokat – mondta Angela Merkel Berlinben, miután Li Ko-csinag kínai miniszterelnökkel tárgyalt.

Sőt, megerősítette, hogy a járvány elleni küzdelemben Kína és Németország fontos szerepet játszhat, és mindkét ország hozzájárulhat ahhoz, hogy a saját lakosságuk beoltását lehetővé tegyék.

És ez még nem minden. A Magyar Televízió ma déli hírműsorában a köztelevízió németországi tudósítója azt is elmondta, hogy a Kínában, a kínai vakcinával beoltott német vendégmunkások oltási igazolását már elfogadják Németországban.

Márpedig Merkel bejelentése olyan mint egy jól irányzott balhorog a hazai ellenzék állán.

Látjuk persze, hogy nagy igyekezettel próbálnak meg kibújni a saját maguk gyártotta csapdából, ugyanakkor még mindig reménykednek abban, hogy – ha mást nem – legalább a kínai vakcinát majd elkaszálja a WHO és az EMA.

Ehhez azonban – különösen Merkelhez képest – nagyon kevesek.