Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke arról posztolt a Facebookon, hogy Orbán Viktor politikai okokból „most éppen védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre és azzal nem rendelkezőkre osztja az embereket”. Erről pedig a képviselőnek a következő hasonlat jutott eszébe:

„Mi lesz a következő lépés? Akinek nincs védettségi igazolványa, azt koncentrációs táborba zárják?”

Szilágyi György, Forras:mandiner.hu

Szilágyi György, Forras:mandiner.hu

A jobbikos politikus kijelentésére Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet, azaz ZSIMA elnöke így reagált a mandiner.hu-nak:

A huszadik század egyik legfájdalmasabb és legszörnyűbb időszaka volt a második világháború, az embertelenség esszenciája pedig a koncentrációs tábor. Ebből a tragédiából mindenkinek tanulnia kell! Ha ma Magyarországon egy véleményformáló személyiség azt állítja, hogy akit bármilyen okból nem oltanak be, azt majd koncentrációs táborba zárják, azt mint vallásos ember, és mint rabbi, a leghatározottabban vissza kell utasítanom. Ez elfogadhatatlan

– fogalmazott a főrabbi, aki a neológ irányzathoz tartozó, tavaly alakult, s egyre bővülő vallási egyesület vezetőjeként dolgozik jelenleg.

Róna Tamás rabbi, Forrás: MTI/Bús Csaba, illusztrációMTI/Bús Csaba

Róna Tamás rabbi, Forrás: MTI/Bús Csaba, illusztráció

Róna Tamás kifejtette: a koronavírus elleni oltóanyag nem csak önmagunkról szól, hanem a társaink, a rokonaink és a barátaink, végeredményben az egész ország védelméről. Ebből a szempontból kötelességünk élni a lehetőséggel, hiszen a közös szentírás lapjain alapelvként jelenik meg: „őrizni vagyunk hivatottak a testvérünket”.

Ráadásul amíg napjainkban az egészségügyi dolgozók megfeszített munkával, erőn felül küzdenek minden egyes honfitársunkért, addig ez a fajta, a holokausztot relativizáló, egyúttal az oltásba vetett bizalmat is romboló megnyilvánulás egész egyszerűen nem megengedhető.

A felvilágosodott Európában nincsen helye olyan szemléletnek, amely antiszemita, rasszista

– hangsúlyozta a jobbikos politikus mondatai kapcsán a ZSIMA elnöke.

Külön érdekesség, hogy Szilágyit az egyre gyengülő LMP támogatásával indítja a Jobbik az előválasztáson, annak ellenére, hogy a politikus korábban az SZDSZ-t és egy „bizonyos állam” gyarmatosítási törekvéseit látta mögöttük.

Az MSZP a Jobbikkal, vagyis egy olyan párttal lép éppen szövetségre, akik ellen 2012-ben a parlamentben sárga csillagot viseltek!Forrád: 24.hu

Az MSZP a Jobbikkal, vagyis egy olyan párttal lép éppen szövetségre, akik ellen 2012-ben a parlamentben sárga csillagot viseltek!
Forrás: 24.hu

A pályafutását fociultraként, majd MIÉP-es politikusként kezdő Szilágyi 2013-ban arról is beszélt – amelyet még a Political Capital hozott fel érvként egy későbbi, az akkor már néppárosodó Jobbik táborának antiszemitizmusát igazoló kutatásában –, hogy

a gyűlöletkeltés és a magyarellenes uszítás szervezete, a Simon Wiesenthal Központ ismét támadásba lendült Magyarország ellen. A Jobbik ezért felszólítja a kormányt, hogy tiltsák be a Simon Wiesenthal Központot Magyarországon, és annak nem magyar állampolgárságú alkalmazottait utasítsák ki az országból.

A teljes cikk elolvasható a Mandineren itt és itt.

Kiemelt kép: vaconline.hu