Négymilliós bírságot kapott a momentumos polgármester által vezetett Újpest-Káposztásmegyer önkormányzata, miután visszaéltek nyugdíjasok adataival.

A helyi Fidesz közlése szerint mivel az ajándékutalványt segélyként kapták, adómentesen fizették ki a nyugdíjasoknak. Ez volt benne az „okosság”, a „modern szociálpolitika”. Ugyanakkor a nyugdíjasok nem tudták, hogy segélyként kapják az utalványokat, és hogy az utalványok átvétele után személyes adataik bekerülnek majd a szociális ellátottak nyilvántartási rendszerébe, ahol ezentúl rászorultként fogják őket nyilvántartani.

Wintermantel Zsolt, Újpest-Káposztásmegyer korábbi polgármestere elmondta, a kormányhivatal többször is felhívta a figyelmet a hibákra és azok javítási módjára is, ám Déri Tibor (Momentum) polgármester és a kerületi baloldali vezetők a javaslatokat nem fogadták el.

– Négymilliós bírság lett a kivagyiság ára. Van itt pénz, kérem – összegezte a korábbi kormánypárti kerületvezető.

Hét pontban sértették meg az adatvédelmi törvényt, 21 184 újpesti nyugdíjas személyes adatait jogosulatlanul kezelték. A Magyar Államkincstár a törvénytelen módon megszerzett és jogosulatlanul kezelt adatok törlésére utasította a polgármesteri hivatalt. Ezt sem tették meg, a következménye négymillió forintos bírság lett.

A Fidesz közölte: a személyes adataikhoz az önkormányzat törvénytelen módon jutott hozzá, és azokat most is jogosulatlanul kezeli. Olyanokét is, akik megalázónak tartanák, ha tudnák, hogy segélyt kaptak úgy, hogy azt nem kérték. Mivel az utalványt segélyként kapták, adómentesen fizették ki a nyugdíjasoknak, holott személyi jövedelemadót kellett volna fizetni utána. Mivel az szja-t nem vonták le az utalványok összegéből, tízmilliós nagyságrendű adóhiány keletkezett 18 491 nyugdíjasnál, ehhez jöhet még késedelmi kamat és mulasztási bírság is.

A teljes írás itt olvasható.

(Címkép: Déri Tibor újpesti polgármester, Forrás: YouTube)