„Ha nem tanulsz, elmehetsz dolgozni!” Így fenyegették gyermekeiket nem is olyan régen az aggódó szülők. A jelek szerint már nem fenyegetés, hanem lehetőség a szakmaszerzés.

Az Oktatási Hivatal közzé tette, milyen középfokú intézményekbe jelentkeztek a fiatalok. Az adatokból kiderül, hogy a nagy többség már nem gimnáziumba vágyik, hiszen 40,99 százalékuk (35.486 gyerek) technikumba, 20,46 százalék (17.715 fő) szakképző iskolába, 1,25 százalék (1.079 tanuló) szakiskolába megy. Ez pedig azt jelzi, hogy már nem szégyen, ellenkezőleg, biztos jövőt jelent a szakmaszerzés.

A középiskolák április 30-ig értesítik a tanulókat jelentkezésük elfogadásáról vagy elutasításáról; ezzel véget ért a középfokú felvételi eljárás általános szakasza.

Azok számára, akik az általános felvételi eljárásban esetleg nem jutottak be középfokú iskolába, 2021. május 10-én rendkívüli felvételi kezdődik. Az Oktatási Hivatal honlapján már elérhető a rendkívül felvételi eljárásban az intézmények által meghirdetett üres férőhelyek közti tájékozódást biztosító keresőprogram. Az érintett 4 154 diák (az általános eljárásban részt vevők 4,58%-a) a rendkívüli felvételire közvetlenül a középiskolákban jelentkezhet.

A felvételi tájékoztató itt, a rendkívüli felvételihez segítséget nyújtó keresőprogram pedig itt érhető el.

Címkép: YouTube