Már túl vagyunk a munka ünnepén, de azért érdemes felidézni azokat a gondolatokat, amelyeket Varga Mihály pénzügyminiszter írt tegnap közösségi oldalán:

Május 1-je, a munka ünnepe. Ünnep, mivel a munka tisztelete megkérdőjelezhetetlen. Vagy mégis? Több hazai baloldali párt a feltétel – mondjuk ki, a munka – nélküli alapjövedelem hamis ígéretével próbál évek óta politikai hasznot szerezni.

Lényege, hogy egy ország minden polgára jogosult lenne egy rendszeres pénzösszegre függetlenül életkorától, családi állapotától vagy munkaerőpiaci helyzetétől. A baloldal „csodaszerét” érdemes azonban közelebbről megvizsgálni.

Arról például keveset beszélnek, hogy a munka nélküli jövedelemhez szükséges forrásokat az állam az adók jelentős mértékű megemelésével, a családtámogatások visszaszorításával tudná előteremteni. Vagy, ami ennél is rosszabb, hitelekből fizetnék, ami az államadósság egekbe szökésével járna.

Vagy itt van az igazságosság kérdése: a jól hangzó ingyen pénzért, amelyet valaki alanyi jogon megkapna az államtól, valaki másnak bizony meg kell dolgoznia. Hogy is van ez? A baloldali elképzelés szerint egyeseknek azért kellene dolgoznia, hogy eltartsa azokat, akik nem munkából kívánnak élni?

De ne csak a pénzügyi oldalát nézzük a kérdésnek! A feltétel nélküli alapjövedelem a „minden gondot megoldunk” hamis illúzióját kelti. Egy vonzó, az élet terheit a vállunkról lesöprő ajánlat, amely azonban felelőtlenül visszaél a kiszolgáltatott, nehéz körülmények között élő emberek helyzetével.

Nem véletlen, hogy a nemzetközi próbálkozások eddig kivétel nélkül megbuktak: a finnek egy rövid kísérleti időszak után elvetették az ötletet. A svájciak pedig népszavazáson utasították el a lehetőséget.

A munka ünnepén nem árt tehát, ha ismét kimondjuk: Magyarországot nem a munkanélküliség, hanem a munka viszi előre. A magyar gazdaság sikere, hogy 10 év alatt 3,7 millióról 4,5 millióra nőtt Magyarországon a munkából élők száma. Ezért folytatjuk a családok támogatására, a munkahelyek védelmére és újak teremtésére épülő gazdaságpolitikát.

(A képen a Margit Kórház dolgozói 1948. május 1-jén. Forrás: Fortepan)