Kormányzati szinten 2010 óta azon dolgozunk, hogy Magyarországon jó legyen nőnek, édesanyának lenni, – írta Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fontos, stratégiai cél, hogy egyre több lehetőség legyen elérhető számukra. Számos intézkedéssel biztosítjuk a választás valódi szabadságát, hogy az édesanyák az élet minden területén kiteljesedhessenek. Hisszük, hogy a gyermeknevelés és a hivatás összeegyeztethető, ezért 2010 óta családközpontú lépésekkel támogatjuk az édesanyákat és a családokat. A GYED Extra intézkedési csomagnak köszönhetően édesanyák visszatérhetnek a munkaerőpiacra, nem kell lemondaniuk az ellátásokról, akár napi 8 órás munkavégzés mellett sem. A gyermekgondozási díj maximális összege a minimálbér emelkedésével minden évben emelkedik, így 2010 óta már több mint a kétszeresére nőtt, 2021-ben ennek összege 234 360 forint. A munkába való visszatérést segíti a bölcsődei férőhelyek folyamatos fejlesztése, növelése is.

A nagymamákat, nagypapákat is bevontuk a programba, ők is mehetnek GYED-re a szülők helyett erősítve ezzel a generációk közötti harmóniát.

A „Nők 40” kedvezményes nyugdíjat már több mint 304 ezer nő vette igénybe, mióta 2011-ben az Orbán kormány meghirdette. Ha a nagymama az unokájára tekintettel veszi igénybe a GYED-et vagy a GYES-t, ezek időtartamát is figyelembe kell venni.

Célunk továbbá, hogy azok a női hallgatók, akik felsőfokú tanulmányaik elvégzéséhez Diákhitelt vettek igénybe ne adóssággal kezdjék az életüket, a várandósság 12. hetétől 3 évig kérhetik a törlesztési kötelezettségük felfüggesztését, és ezalatt a Diákhitel-tartozásuk sem növekszik – a felmerült kamatok megfizetését a költségvetés vállalja. A harmadik vagy további gyermek megszületése vagy örökbefogadása esetén pedig a hitelfelvevő édesanya teljes fennálló tartozását elengedjük. 2021. március 31-ig már 5 105 anya élt a törlesztés-felfüggesztés, 4 018 fő az 50%-os és 2 205 fő a 100%-os tartozáscsökkentés lehetőségével. ezért őket is kiemelten támogatjuk.

Szintén Európában egyedülállónak mondható intézkedést vezetünk be 2021. július 1-jétől: a csecsemőgondozási díj (CSED) mértékét a korábbi 70%-ról a bruttó jövedelem 100%-ra emeljük, amelynek köszönhetően a gyermekvállalás előtt dolgozó anyukák a szülési szabadság alatt a korábbi nettó bérüket is jelentősen meghaladó ellátásban részesülhetnek.

A CSED-re vonatkozik majd a 25 év alattiak személyi jövedelemadó-mentessége, így jövőre az az édesanya, aki 25. életévének betöltése előtt vállal gyermeket, a korábbi bruttó fizetését kaphatja kézhez csecsemőgondozási díjként.

A jövőben is azon leszünk, hogy az édesanyákat segítő döntéseket hozzunk, hogy jó legyen Magyarországon nőként gyermeket vállalni, családot alapítani vagy épp gyermeket nevelő édesanyaként könnyebb legyen visszatérni vagy elhelyezkedni a munkaerőpiacon.