Bár ami azt illeti, nem ment ezeknek sosem magyarul. Csak annyi a különbség, hogy csillogó tekintetüket mostanság nem Moszkva, hanem Brüsszel felé fordítják. Persze nem mindenkinek csillog, van akinek párás. Például Dobrev Klára férjének.

A DK tegnap délután 15:00-kor mutatta be online Facebook rendezvényén a párt miniszterelnök-jelölt-jelöltjét, aki nem más, mint a pártelnök felesége. Milyen meglepetés. S hogy Fletónak miért lehet most párás a tekintete? Több oka is akad, tudjuk, de az egyik minden bizonnyal az, hogy ő már sosem állhat ott.

Bevonul hát Klára, frissen, fiatalosan, pacsi és szelfi az utcán, majd fel a pódiumra, amely a DK színeiben fürdik, kétoldalt a Dobrev-csapat molinója. Pardon: #TeamDobrev. Aztán jön a beszéd, mit jön, tarol! A jelölt susogva gesztikulál, majd nyafka demagógiával önti nyakunkba a lázálmot, azt a kommunista bűnökben fogant alternatív valóságot, amely pár százezer proli napi betevője. Mert nekik készült a show, a színjáték: cirkusz a kenyér ígéretével, hogy érezzék a törődést. Ők azok, akik sosem tanulják meg, hogy szegény ember az, aki még ígérni sem tud. A Dobrev-Gyurcsány duóról pedig sok minden mondható el, de hogy szegények volnának, az nem. A magyar állami vagyon hizlalta fel őket, abból futja kenyérre és borra. Meg olykor whiskyre.

De ne kalandozzunk el, térjünk vissza a nagybetűs eseményhez: a jelölt csak beszél, beszél, mondataiban a migrációs válság immár újra plakátokon lévő fenyegetéssé degradálódik, s az igazi ellenség, a Covid nyomán a szétesett magyar állam víziója kel életre. A kormány jelzői a gyenge, kormányzásképtelen, semmittevő, pánikoló, kapkodó.

Istenem, ez a nő biztosan nem tévesztette el az évszámot?

Nincs még egy olyan kormány a földön, amelyik rosszabbul kezelte volna a járványt – mondja, s a valóság ekkor már szemlesütve húzódik a sarokba, félrefordítja fejét az oltási adatokról, amelyek köztudottan nem hazudtolhatják meg egyetlen DK-s állításait sem.

De a néphülyítés nem áll meg, az Adrián ringatózó hajók képe után a jelölt a rideg (alternatív) valóságot vágja az arcunkba: kevesek és sokak – mondja, s ebben a szópárban manifesztálódik a kampányszlogen is. Kevesek és sokak. Nagyon keveseknek jut nagyon sok, és sokaknak nagyon kevés.

Érdekes, hogy mégsem a sokak vannak többségben. Mert azt ugye mégsem mondhatja, hogy ők volnának többségben, így marad az érzület, a sokaság érzülete, és a szimpatizánsoknak ez elég is.

Mi viszont átlátunk a szitán, s bár feláll a szőr a hátunkon a jelölt által összehordott demagóg és gátlástalan hazugságoktól, nemkülönben az olykor önmagára licitáló ígéretdömpingtől, mégis, maradunk tisztelettel: a többség.

A teljes felvétel itt nézhető vissza, ám csak erős idegzetűeknek ajánlott!