Játszani jó. Mi, felnőttek sokszor gyermekeinknél is jobban szeretünk játszani. Azt azonban már kevésbé pártoljuk, ha velünk próbálnak játszogatni, méghozzá úgy, hogy közben hülyének néznek minket.

Győzd le a pandémiát – ezzel a címmel hirdet (a szó szoros értelmében is hirdet, hiszen a Facebook-on reklámozza) „játékot” az Ezalényeg.hu durván kormányellenes portál. Ez így rendben is van, eltekintve attól, hogy jelzik, a hirdetésnek semmi köze a Facebook-hoz, miközben ott jelenik meg és a portál pénzt keres rajta. De ne hasogassuk a szőrszálat, mert nem ez a lényeg.

A lényeg maga a játék – és ez már nem játék.

Nyolc „kérdésre” kell válaszolniuk a résztvevőknek, van A és B válaszlehetőség. Még ez sem gyanús, de a Tanú című film óta tudjuk, hogy „az a gyanús, ami nem gyanús”. A kérdések – Pelikán József filmbéli gátőr értelmi képességeihez igazodva – magukban foglalják a „helyes” választ, de rá se ránts, végül is ők tudják, mennyire szeretnék lenézni a válaszadó palimadarakat. Mert ugye tízszer 100.000 forintot érhet a „megfelelő” válasz.

Az „alkotók” ügyeltek arra, hogy mindig az A válaszra kattintsanak a játékosok, és az első két „válasznál” még azt hihetnénk, az az egyetlen baj ezzel, hogy célzatosan bugyuta.

Aztán jön a harmadik kérdés és ettől kezdve megállíthatatlanul zuhog a zorbánozás.

„Felelős döntést hoztál, így kevesebben esnek áldozatul a koronavírusnak. Orbán Viktor még sosem hozott ilyen jó döntést.”

„Fontos döntést hoztál, nem úgy, ahogy a valóságban tette Orbán Viktor”

„Orbán Viktorral ellentétben te egy felelős döntést hoztál meg…”

„Orbánnal ellentétben képes vagy felelősen dönteni…”

És így tovább, a végéig. Majd egy adatlap, ha a „kiváló” válaszaiddal jogot nyertél a sorsolásra, add meg az adataidat. Amit – ez már az Adatkezelési tájékoztatóból derül ki – visszavonásig tárolnak.

Kis barátaim, most már világos, hogy mi a lényeg. Játéknak hazudott hangulatkeltés Orbán Viktor és kormánya ellen, és persze adatgyűjtés ezerrel. Persze függetlenobjektív módon…

Ezalényeg, pont. Hu de primitív!