Azt eddig is tudtuk, hogy egy évszázada született meg a Székely himnusz. De a keletkezésének történetéről és az elterjedésének folyamatáról eddig még nem igazán készült összefoglaló munka. Éppen ezt az célt szolgálja az a tudományos ülésszak, amelyet a centenárium tiszteletére Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ majd ez év októberében szervez – jelentette be a két intézmény.

A kutatómunkában részt vállal dr. Kriza Ildikó néprajzkutató, Ablonczy Balázs történész, Bárdi Nándor történész, Katona Zoltán kutató, illetve a Csanády család képviselői.

A Székely himnusz szövegét Csanády György 1921-ben, tehát száz évvel ezelőtt írta, ehhez a zenét Mihalik Kálmán szerezte és 1922-ben mutatták be először.

A fiatalon elhunyt Mihalik Kálmán zeneszerző temetéséről szóló beszámolóban így írt az Új Élet című lap 1922. szeptember 15-én, amikor először nevezték a művet Székely himnusznak. „Amíg koporsóját a sírba eresztették, jóbarátai igazán hulló könnyzápor közt a megboldogult szerezte székely Himnusz eléneklésével búcsúztatták.”

Forrás és kép: Székelyhon.ro