A címben szereplő szavakat az 1956-os szabadságharc idején villamosokra írták, amikor Mindszenty bíboros kiszabadult a kommunisták fogságából.  Harminc éve 1991. május 4-én temették újra, ekkor helyezték örök nyugalomra Esztergomban az 1975-ben Bécsben elhunyt Mindszenty József bíboros, hercegprímás hazahozott hamvait.

1991-ben földi maradványainak hazatérése is a szabadság üzenetét közvetítette.

Mindszenty bíboros végakarata egészen pontosan így szólt:

„Ha Mária és Szent István országa felett lehull a moszkvai pánszláv hitetlenség csillaga, vigyék testemet az esztergomi bazilikai sírboltba.”

A bíboros által létrehozott Mindszenty Alapítvány volt a végrendelet végrehajtásának felelőse, és az akkori kuratórium 1990 októberében megállapította, hogy a szövegben említett feltétel, a kommunizmus bukása megvalósult.

„Esztergomi sírja legyen a világon szétszóródott magyarság lelki találkozóhelye, azoknak a vallási és nemzeti értékeknek az őrzője, amelyekért annyit fáradozott egész életében” – fogalmazott az újratemetés előestéjén, 1991. május 3-án Paskai László bíboros. Ha ránézünk arra a sok koszorúszalagra, fohászra, gyertyára, mely ma is körbeveszi a tiszteletreméltó bíboros sírját, az a jóleső érzésünk, hogy a harminc évvel ezelőtti kérés meghallgatásra talált.

Az idei Mindszenty-zarándoklat alkalmából visszatérhetünk a hitvalló bíboros nyughelyéhez, ahol 1991. augusztus 16-án, apostoli látogatása első állomásán Szent II. János Pál pápa is imádkozott.

Forrás: magyarkurir.hu,/Mindszenty Alapítvány; Lambert Attila

Forrás: magyarkurir.hu,/Mindszenty Alapítvány; Lambert Attila

„Örömmel nézek rátok, Testvéreim, akik itt, Esztergomban, az ősi prímási székhelyen körém gyűltetek! Megköszönöm Isten kegyelmét, amellyel megengedte, hogy értetek és veletek együtt hálát adjak népetek központi szentélyében, amelyet joggal hívtok »magyar Sionnak«.”

Mindszenty József emlékére Rómában is hagyományos módon szentmisét mutatnak be. A tiszteletreméltó bíboros égi születésnapján, május 6-án 18 órától a Santo Stefano Rotondo-bazilikában bemutatott szertartást a Pápai Magyar Egyházi Intézet Facebook- oldalán lehet követni.

A kiállítás előestéjén, május 5-én 20 órakor a Római Magyar Akadémia Facebook-oldalán olasz felirattal közvetítik azt a koncertet, amelyet februárban a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyes kara adott a #Mindszenty Életkapuk című interaktív, fiataloknak szóló kiállítás templomterében, a jezsuita Párbeszéd Házában.

Forrás és további részletek: magyarkurir.hu

Fotó: MTI/Mónos Gábor; Mindszenty Alapítvány; Lambert Attila