A javuló járványügyi adatok ellenére Dr. Stumpf István a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos 2021. május 3-án és 4-én online formában látogatta meg a most modellt váltó tíz egyetemet.

A program keretében valamennyi egyetemnél ismertette a kuratórium tervezett összetételét, valamint az augusztus 1-jével életbe lépő új alapítványi rendszer felépítését.

Az egyetemi beszélgetések során döntően oktatók és hallgatók tettek fel kérdéseket a kormánybiztosnak. A dolgozók megnyugtató válaszokat kaptak az új finanszírozási rendszerre vonatkozóan, ugyanis a közalkalmazotti státuszból a munkavállalói formába történő átlépés mellett törvény garantálja például a jubileumi jutalmat öt évig, míg a munkáltatói felmentés kapcsán a közalkalmazottival egyenértékű védettség egy évig történő fenntartását. Megerősítést kaptak a dolgozók a szeptember elsejével elérhető 15 százalékos, majd a január elsejétől megvalósuló második 15 százalékos bérfejlesztésről, amelyet a modellt váltó egyetemek már a teljesítményösztönzés jegyében tudnak felhasználni, saját hatáskörben hozott döntés szerint.

A hallgatók megerősítést kaptak, hogy jogaikat tekintve nem éri őket hátrány, valamint az ösztöndíjak is fennmaradnak. Ráadásul az Erasmus+ program forrásbővülésével több lehetőségük lesz a hallgatóknak külföldi tanulmányokra.

Forrás: MTI