A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára augusztusig biztosan fenn fognak maradni – jelentette ki Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón. Éppen ezért fontos, hogy aki nyaralást, utazást tervez, vagy akár koncertekre, sporteseményekre akar menni, minél előbb beoltassa magát, és ezzel kiváltsa a plasztikkártyát. A miniszteri bejelentés kapcsán összegyűjtöttük, mit érdemes tudni a védettségi igazolványról.

Hosszas társadalmi vitát követően februárban döntött arról a kormány, hogy az oltáson átesettek igazolására bevezeti a koronavírus elleni védettségi igazolványt.

Mit tud az igazolvány?

A kormányrendelet előírta, hogy háromféleképpen lehet igazolni a védettséget: ha valaki megkapta a védőoltást, átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de korábban nem tudott róla. Utóbbi két eset csupán átmeneti védettséget ad a vírus ellen, így érdemes felvenni az oltást, és az ezzel járó védettségi igazolványt.

Amennyiben valakit beoltottak, nem kell igényelnie a narancssárga-zöld színű plasztikkártyát, azt az állam hivatalból, automatikusan postázza.

Az igazolványok átlagosan az első oltástól számított tíz napon belül érkeznek meg. Persze, az „átfutási idő” lehet több és kevesebb idő is, mint másfél hét, nagyobb tömeg oltásánál előfordulhatnak csúszások. Ha valaki esetleg az első adagot követő tíz napon belül nem kapta meg az oltási igazolványát, ellenőrizni tudja, hogy az orvos feltüntette-e az oltás tényét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT). Ha valaki két-három hét alatt sem kapja kézhez a várt dokumentumot, akkor érdemes reklamálnia, hiszen adminisztrációs hiba történhetett.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a védettségi igazolvány kizárólag személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes, és az nem ruházható át senkire. Továbbá azt is fontos hangsúlyozni, hogy annak nincs érvényességi ideje.

Mire jó a kártya?

4 millió beoltottnál előkerültek a plasztikkártya előnyei. A kormány ugyanis több szolgáltatást is annak bemutatásához kötött. Így akinek van védettségi igazolványa, az az új rendelkezések értelmében látogathatja

 • a színházakat,
 • a tánc- és zeneművészeti eseményeket,
 • a cirkuszokat,
 • a mozikat,
 • az edző- és fitnesztermeket,
 • az uszodákat,
 • a közfürdőket,
 • a jégpályákat,
 • az állatkerteket,
 • a vadasparkokat,
 • a kalandparkokat,
 • a vidámparkokat,
 • a játszóházakat,
 • a múzeumokat, könyvtárakat,
 • a sporteseményeket,
 • az éttermek belső helyiségeit és
 • a szállodákat.

Ez csak azokra vonatkozik, akik beoltatták magukat, pontosabban fogalmazva, megkapták az első oltásukat, és a plasztikkártyájuk is a birtokukban van. Ellenkező esetben elesnek ezektől a szolgáltatásoktól. A napokban érkezett a hír, miszerint koncertre és fesztiválra is lehet menni, de csak védettségi igazolvánnyal.

Érdemes nyár előtt beadatni a vakcinát

Közeleg a nyári szezon, így a legtöbben már most tervezik, hova utaznának el családjukkal vagy barátaikkal. Ezek a szolgáltatások a védettséghez vannak kötve. Így annak, aki szeretne nyaralni, külföldre utazni, illetve szállodában, vagy esetleg fesztiválon kikapcsolódni, célszerű minél előbb beoltatnia magát.

 

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy a külföldi utazásoknak bizonytalan a jogi háttere, hiszen egyelőre nem tisztázott, az uniós tagállamok, illetve a különféle országok hogyan fogadják el egymás védettségi igazolványait. Az Európai Parlament a napokban úgy fogadta el az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet, hogy a dokumentumban nem lesznek automatikusan elfogadottak a keleti oltóanyagok, csak az EMA által engedélyezettek. Így a tagállamok egyenként dönthetik el, hogy lehetővé teszik-e a beutazást olyan európai polgároknak, akik például az orosz Szputnyik V-t, vagy a kínai Sinopharmot kapták.

Éppen ezért a magyar kormány azonnal tárgyalni kezdett,  láthatóan eredményesen. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az elmúlt napokban több bejelentést is tett arról, hogy sikerült kétoldalú megállapodásokat kötnie az oltási igazolványok kölcsönös elfogadásáról. Szlovénia, BahreinSzerbia, Montenegró, Románia és Horvátország – ezekbe az országokba már biztosan utazhatunk idén nyáron. Folyamatosak az egyeztetések más országokkal – többek között Izraellel és Görögországgal – is az utazási korlátozások enyhítéséről.

„Magyarország arra törekszik, hogy minél több országgal kössön kétoldalú megállapodást, így a kapott vakcina típusától függetlenül mindenki eljuthasson nyaralni ezekbe az országokba” – fogalmazta meg a célt Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján.

A teljes cikk itt olvasható: origo.hu

Fotó: Koncz Márton – Origo