A Terror Háza Múzeum új, ingyenesen megtekinthető időszaki kiállítással, az együtt szabadon című tárlatával a magyar cigányság hőseinek történelmi teljesítménye előtt kíván tisztelegni.

A cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik. Tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával, és ha kellett, az életével is szolgálta a közös hazát. Pedig túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia. Célunk, hogy bemutassuk a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a kiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt. Íja a kiállításról a múzeum honlapja.

A tárlat tizenegy legkülönbözőbb társadalmi hátterű és foglalkozású roma honfitársunkat mutatja be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez, vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Történetüket összeköti a közösségükért érzett felelősség, a tenni akarás és a kitartás.

A kiállításon a róluk készült plakátok mellett, Joka Daróczi János és Bernáth Gábor rövidfilmjeit is megtekinthetik az érdeklődők. Tájékoztat a programajánlóban a Terror Háza Múzeum.

Az intézmény az MTI-nek adott közleményében hangsúlyozza: A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták. Az 1990-es marosvásárhelyi Fekete március hőse, Puczi Béla 2010-ben a Terror Háza Múzeum kezdeményezésére kapott posztumusz „Petőfi Emléklapot a Helytállásáért”. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész a múzeum felkérésére festette meg az 1956-os cigány hősöket bemutató portrésorozatát és a Közalapítvány kezdeményezésére cigány hősökről adott ki bélyegsorozatot a Magyar Posta. A Közalapítvány sok éve készít filmeket cigány hősökről és támogat olyan programokat, amelyek a roma hősökre emlékeznek; ezt a munkát a jövőben is folytatja.

MTI

Forrás: Terror háza Múzeum

Belső kép: MABEOSZ