A szerdai kormányülés után ismét kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás szerint: néhány nap alatt bárki be tudunk oltani!

Gulyás Gergely a kormányülésről azt mondta: a vírushelyzetről volt szó szerdán. Sikerült a harmadik hullámot megtörni, 4,153 fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott.

Magyarország elsőként szerezte vissza a szabadságát az EU-ban, kétségtelen, ez a szabadság még nem teljes. Egész Európában zajlik egy vita arról, hogy kinek mit szabad, mit nem védettségi igazolvány birtokában.

Magyarországon a nemzeti konzultáció döntött: 65 százalék mondta, hogy járjanak jogok az igazolvánnyal – jelentette ki.

Gulyás Gergely: augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybe vételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. Ma néhány nap alatt bárkit be tudunk oltani. Most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége.

Magyarországon csak szigorú vizsgálatok után kapnak engedélyt az oltások. Mindegyik oltás biztonságos és hatékony – mondta Gulyás.

Az oltásellenességnek két formája van: valamelyik oltóanyag ellen bizalmatlanságot kelt, vagy a teljes oltási ellen kampányol – emelte ki.

Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán – mondta Gulyás Azt a félelmet nem tartjuk indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni – tette hozzá. Kétoldalú megállapodások esetén lehet majd elismerni az oltási igazolásokat.

5,2 százalékos növekedéssel számol 2022-re a kormány, 5,9 százalékos hiánnyal, és csökkenő államadóssággal – mondta Gulyás. Magyarország érdemben tudta csökkenteni korábban az államadósságát, ezért most lehetőség van arra, hogy működésben tudta tartani a gazdaságot.

Gulyás elmondta, hogy félhavi plusz nyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad.

7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására – tette hozzá.

Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt. 769 milliárddal több forrás jut jövőre az egészségügyre, és így 11 év alatt több mint megduplázódtak a kiadások – emelte ki a miniszter.

Gulyás szólt arról is, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb települések pedig 23,6 milliárd forintot kaptak.

Az önkormányzati világ is megerősödve kerülhet ki a mostani válságból – mondta Gulyás. Köszönetet mondott a településeknek a védekezésben való részvételért.

Gulyás kérdésre azt mondta, Magyarország azért áll jól az európai oltási statisztikákban, mert keleti vakcinákat is használtak. Büszkék lehetünk arra, hogy nem vártunk az unióra – tette hozzá. Sajnáljuk, hogy a baloldal bizalmatlanságot kelt.

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy az uniós támogatásokat nem ingyen kapjuk. Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet. Ne gondolkozzon senki úgy, hogy mi valami könyöradományt kapunk az unióból – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a baj, hogy az Európai Bizottság kizárólag csak ellenzéki véleményeknek ad hangot, így történt Magyar György fiának az alkalmazásával. Így lehet szétverni az európai egységet – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy érdemben Gyurcsány Ferenc lett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Az esetleges harmadik oltás kapcsán közölte, hogy minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy bármelyik vakcina nem adna elegendő védettséget. A Sinopharm-vakcina beadását követően több százszorosa lehet a védettség egy fertőzéssel szemben. Nincs érdemi különbség a vakcinák között – mondta Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat, az eddigi nyitásnak nem volt drámai következménye. 100 éve a spanyolnátha óta nem volt hasonló világjárvány, Európa minden országára igaz, hogy nőtt a halálozások száma, a középmezőnyben van Magyarország a többlethalálozásban.

Az első oltást követően állítják ki és postázzák a védettségi igazolványt – mondta Gulyás Gergely. Rendőrségi nyomozás zajlik a múlt heti terheléses támadás miatt.

Attól függ a vakcinák beadása, hogy hányan regisztrálnak, és hányan veszik fel az oltást – mondta kérdésre Gulyás. 5 millió felett nehezen fog menni a hajlandóság növelése, az 5,6 milliós regisztrációs szám tűnik reálisnak – tette hozzá.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy korábban Gyurcsány Ferenc is szerette volna a kínai-magyar felsőoktatási együttműködést. Soros György és Barack Obama is tartott előadást a Fudan Egyetemen – tette hozzá.

Strukturális leépülés nem volt a gazdaságban, a szolgáltató szektor gyorsan vissza fog épülni – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Bízik benne, hogy nemcsak a korábbi állapot áll vissza a munkaerőpiacon, hanem jobb lesz, mint korábban.

Magyarország addig nem ad zöld utat Ukrajna NATO-csatlakozásnak, amíg nem oldódik meg a nyelvtörvény körüli vita – mondta egy másik kérdésre.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy miközben több dugó, hajléktalan és szemét van Budapesten, addig több kommunikáció van. Jó lenne, ha a főpolgármester ezen problémákkal is foglalkozna – tette hozzá.

Nem akarunk Európai Egyesült Államokat – mondta kérdésre Gulyás. Sok fontos kérdés merül fel majd az unió jövőjéről – tette hozzá.

Az illegális migrációról azt mondta Gulyás, hogy minden erővel megvédik majd a határt.

Az oltóorvosok feladata annak a megszervezése, hogy valaki a második oltásra előírt 12 héttel későbbi időponttól hamarabb kapja meg a második AstraZeneca-oltását, ezt értelemszerűen az érintetteknek jelezniük kell – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Egy világjárvány közepette nehéz megmondani, mi jöhet még, de reméli, hogy nyárra visszajöhet a normális élet – mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a külföldiek oltása a regisztráció után kezdődik meg, és lehetőségük lesz időpontfoglalásra is.

Az egészségügy normális működéséhez való visszatérés megkezdődött, a szűrővizsgálatok megindultak – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Zajlik a várólisták hosszának csökkentése. 4,5 millió oltottnál az effektív műtétek újraindítása is megtörténik, majd 5 millió oltottnál a rehabilitációk is újraindulnak, és vége lesz a látogatási tilalomnak – tette hozzá. Mindezzel párhuzamosan a kapacitások felszabadulása esetén is lesznek könnyítések.

Forrás: magyarhirlap.hu

KIemelt fotó: Facebook/Magyarország Kormánya