Lezárult a VII. kerületi Damjanich utca 4. szám alatti épület bérleti jogára kiírt pályázat, a bírálóbizottság döntése alapján a Molnár Antal Zeneiskola költözhet az ingatlanba – közölte a kerületi önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

Emlékeztetőül tavaly októberben felcsaptak a lángok, mert  a Free SZFE nevű baloldali politikai mozgalom mögött álló Várkonyi Zoltán Alapítvány egy összecsapott, mindössze tízoldalas pályázatot nyújtott be a VII. kerületi önkormányzathoz, hogy megszerezze az erzsébetvárosi Molnár Antal Zeneiskola épületét. A Színház- és Filmművészeti Egyetemről távozó tanárok fele ingyen tanítana náluk, a másik felét pedig  adományokból, jegyeladásból, felnőttképzésből és kisebb terek bérbeadásából és büfé üzemeltetésből pótolnák. Ez utóbbihoz hozzáteszik, hogy a blokád miatt a büfé üzemeltetésében, takarításban, őrzésben és portaszolgálatban komoly tapasztalatuk van, ezért kezdetben a diákok és a tanárok üzemeltetnék azt is. Az alapítványnak akkoriban nagyon sok pénze lett hirtelen, és egyedül ők indultak azon a pályázaton.

Azonban az épület fenntartására új pályázatot kellett kiírni az önkormányzatnak mert ahogy ők fogalmaztak Erzsébetváros hivatalos közösségi oldalán: „A Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak a Freeszfe diákjai” –, a zeneiskolának ígért épülettel kapcsolatban pedig azt írják, „a zeneiskola nem került utcára, elhelyezésük, fenntartásuk pedig az állam dolga és nem az önkormányzat feladata”.

Mi inkább azt mondanánk győzött a józan ész és a civilek felháborodása. Így az intézmény fenntartójának az új pályázat nyertesével a Belső-Pest Tankerületi Központnak 15 nap áll a rendelkezésére, hogy megkösse a kerülettel a bérleti szerződést – közölték.

Az ehhez szükséges jogi feltételek megteremtéséről Niedermüller Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), Erzsébetváros polgármestere folyamatosan egyeztet a tankerület vezetőjével. A polgármester reméli, hogy hamarosan aláírják a szerződést, hiszen ezt diktálja a kerületi gyerekek érdeke – írták.

Különös, hogy korábban a Freeszfe-t előnybe részesítő Niedermüller Péter szerint most  „a döntéssel győzött az átláthatóság, mivel a tankerület vezetője elfogadta, hogy eddig példa nélkül álló, előremutató módon, nyilvános pályázaton kell indulnia az épület bérleti jogáért, és a használatért bérleti díjat kell fizetnie.”

Érdekes, ez a szempont korábban mintha nem lett volna ilyen fontos!

Forrás: MTI