A vértanú Szent Istvánról elnevezett magyar nemzeti templom az egyik első állomása az Európai Templomséta nevű kezdeményezésnek, amely a Szentszék és az Európai Unió közötti diplomáciai kapcsolatok ötvenedik évfordulóján kezdődik Rómában vasárnap.

A május 9-i Európa-napon veszi kezdetét a Szentszék és a korábbi Európai Közösség között ötven évvel ezelőtt indult hivatalos diplomáciai kapcsolat ünneplése. Az alkalomból az olasz fővárosban úgynevezett „európai útvonal” rajzolódik ki, amely a mai huszonhét uniós tagállam templomait érinti.

A cél a tagállamok és a Szentszék közötti mély kapcsolatok hangsúlyozása – olvasható a Szentszékhez akkreditált EU-képviselet közleményében.

A program vasárnap a lateráni Szent János-bazilikában kezdődik az Angelo De Donatis bíboros bemutatta misével. Innen indul a séta, amely az első nap Lettország és a Cseh Köztársaság templomát érinti, valamint a római magyarok nemzeti templomát a kör alakú Szent István-bazilikában. A sétához a többi között a három ország szentszéki nagykövete is csatlakozik.

Minden helyszínen tablók számolnak be az adott ország és a Szentszék kapcsolatainak történetéről. A magyar templomban a Collegium Germanicum-Hungaricum papi kollégium kórusa várja a látogatókat.

A május 27-ig tartó európai megemlékezéshez minden vasárnap más és más római nemzeti templom csatlakozik.
Utolsó állomás a Vatikánváros területén található Teuton-temető kápolnája lesz, amely Nagy Károly nevéhez fűződik.

A vértanú Szent Istvánról elnevezett római magyar templomban csütörtök este misével emlékeztek meg Mindszenty József bíboros halálának évfordulójáról. A templom az 1946-os bíborosi kinevezésétől kezdve Mindszenty római címtemploma volt. A misét a cseh Michael Czerny bíboros, a Dikasztérium az Átfogó Emberi Fejlődés Szolgálatában helyettes titkára mutatta be.

MTI

Fotó: MTI/Kovács Tamás