Több európai országban ünnep és munkaszüneti nap május 8. a II. világháború befejezése. Bár nálunk sokáig május 9.-re esett ez a dátum, amelynek a következő a magyarázata. Németország kapitulációjára 1945. május 8-án került sor, ugyanis Keitel marsall ezen a napon írta alá a feltétel nélküli fegyverletételt. A Szovjetunióban viszont – az időeltolódás miatt – május 9-én hagyták jóvá a szerződést. Így ott május 9-én ünneplik a győzelem napját.

 

Keitel marsall aláírja Németország kapitulációját

A kapitulációra korábban is voltak kezdeményezések. Egyes források szerint 1945. április 24-én Himmler megpróbálta kihasználni az amerikai, valamint az angol politikában jelentkező szovjetellenességet, és külön békejavaslatot tett nekik. Ajánlatát – Jalta szellemében – az amerikaiak és a britek is elutasították.

Dönitz később azon fáradozott, hogy a német hadsereg ne a szovjetek előtt tegye le a fegyvert. Eisenhower közölte, hogy a német kapituláció csak egyidejűleg, valamennyi fronton történhet meg.

Ugyan 1945. május 8-án volt a hivatalos kapituláció, de a tényleges fegyverletétel – a történetírások szerint – pár nappal később történt meg. Ugyanis Csehországban csak május 12-én, míg Jugoszláviában május 14-én tették le a fegyvert a német csapatok.

Ami azonban tény: a győzelem napja számunkra nem csak a német megszállás alóli felszabadulást, de a magyarországi szovjet diktatúra kezdetét is jelenti.

(Címlap: Winston Churchil, Harry Truman és Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, vagyis Sztálin)