Kedves Maturanduszok! Lassan elballagtok a szeretett Alma materből, egyszerre ünnep és egyszerre életetek első nagy kihívása ez az időszak.

A példátlan járványügyi helyzetben, mikor maszkkal kell fedni mosolyotokat, a kézfogás is csak gumikesztyűben ajánlott és bizony sokan gyászoltok is, – a politikai mocskolódás közepette, az oltásellenes kampányok viharában-, idén talán kevesebb figyelem jut rátok. Valami nagyon fontosat és pótolhatatlant vett el tőletek az élet, és hamarabb kellett felnőnötök a fegyelem és alkalmazkodás világához.

Kevesen gondolnak arra, hogy egy ifjúnak milyen megpróbáltatás az otthoni home-office tanulás, távol a többiektől, távol a közös lógástól, kocsmázástól, a sporttól, a diákszerelemtől, a romantikus andalgástól, a jó koncertektől, vagy éppen a moziktól, színházaktól. Ezzel együtt az informatika világában, egy digitális kozmoszban mozogtatok eddig is, mely számotokra már ismert, hiszen bennszülöttek vagytok ebben dimenzióban, ahol több millió információ vár arra, hogy rátok találjon. Kívül keringenek, mint a föld körül a műholdak, várják, hogy kapcsolatba lépjenek veletek!

Ne feledjétek, – mondom amúgy régimódi tanárosan -, a figyelem a legértékesebb valutája az embernek. Mindenki a figyelmünkre hajt! A tanárok, a szüleitek, a média, a politikusok, de a szerelmetek, barátaitok, diáktársak és még sorolhatnám.

A figyelem hatalmas tőke, ezért érdemes hasznosan bánni vele!

A Jóisten ugyan megtiltotta, hogy együnk a Tudás Fájáról, de ezt a fényhozó Lucifer (latinosok tudják: lucis= fény, fero=hozni) kijátszotta és mégiscsak megkóstolták az édenbeli őseink azt az almát. Hát ez volt az áteredő bűn. Elveszítettük örök életünket, mely szellemi testünket illette meg, és ezzel elveszítettük az egészlegesről való tudásunkat is.

Tudásunk részleges, nem véletlenül mondjuk időnként széttárva a karunkat: Isten tudja! Most tükör által homályosan, de miután Jézus urunk megszabadított minket az eredendő bűntől egykor majd színről színre látunk! (Már hallom az ateistákat: mért nem most! Lenne rá válaszom!)

Nem véletlen az iPhon alma-szimbóluma sem. Egy nagy falatot kiharaphatunk ugyan az örök tudásból, de az egész számunkra nem megismerhető és amit tudunk azt is gyakran elfelejtjük. Ezzel védi Isten halandó bárányait.

Viszont adott még számunkra két kincset: a kíváncsiságot és az intuíciót. Az intuíció mindig az egészleges látás útjelzője és a kíváncsiság oda vezet, amit épp neked, vagy a társadnak kell felfedezni, megtapasztalni. Kijelölik sorsodat, életutadat!

Épp ezért legyetek őszinték magatokkal és arra menjetek, amerre ezek az útjelzők visznek. A figyelem drága kincs, ne szórjátok szét mindenféle értéktelen csábításra, hiszen a Fényhozó ezer ajándékot kínál majd fel cserébe érte: pénzt, hatalmat, csillogást, azt súgja valójában mindent megtehetsz, lehetsz, lány vagy fiú, transznemű, vagy gyerek, nincs szükséged családra, hazára, a történelem úgyis zsákutca, csak a mának élj, utazz az anyag vonatán, amíg lehet. Azt harsogja: légy szabad! Teljesítsd ki önmagad! A többiek? Nem számít!

Aztán észreveszed, már nem érdekel semmi, elfogyott a figyelem, a kíváncsiság, az intuíció! Mehetsz a pokolba.

Ugyanakkor a szívetek felől, valahonnan a belső térből is érkezik mindig egy halk hívás, egy csöngetés, egy transzcendens sejtés, mely igazi önmagatok felé vezérel. Ha ezt követitek lesznek erős céljaitok, sikereitek, nem az individum kielégíthetetlen vágyaira fókuszáltok majd, hanem a közösségbeli szerepeitekre, saját családotokra, érkező gyermekeitekre, leendő otthonotokra. Az ember mindig csak a jövő irányából képes levezetni az életét.

Érettségi/illusztráció

Érettségi/illusztráció

Ne feledjétek soha, hogy nem véletlenül vagytok itt a földön és nem véletlen az sem, hogy ti vagytok itt! Mert épp rátok van szüksége a többieknek és Istennek is.

Azért teremtett éppen téged!

Ez akkor is így van, ha csapások érnek majd, vagy elhagyatottnak gondolod magad. Nyugodtan mondd Spíró György egyik hősével: „biztos van velem valami célja!”

Jézus a legnagyobb bajban is lehajol majd érted és azt sugallja: jó, hogy itt vagy!

P.s. Az írásbeli érettségi vizsgára szinte hiánytalanul eljöttetek valamennyien a sajtó szerint! Komolyak vagytok! Gratulálok!

Kiemelt kép: geek.hu