A fiatalok már szavazzanak 16 évesen, mégpedig kötelező jelleggel – áll a frissen alakult Egyensúly Intézet „szakpolitikai javaslatában” A baloldali kutatók által gründolt intézet szerint tizenhat éves korukra a fiatalok minden választáshoz szükséges kompetenciával rendelkeznek.

Érdemes ehhez még ideidézni a Momentum gyakran hangoztatott vagy sugallt tételét, hogy a hatvan év fölöttiek tartózkodjanak legyenek szívesek a szavazástól, még ha jogilag ez nonszensz is!- ezt bírta írni egy tavalyi posztban  Kádár Barnabás, aki a momentum EU-listáján az előkelő 5. helyet foglalta el. „A populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat, míg az ellenzék tarolt a fiatal, tehetősebb, városi és iskolázottabb szavazók között” Ezért az idősebbek ne menjenek el szavazni, bízzák a fiatalokra a döntést! Ők eszerint alkalmatlanok!

Eszembe jut erről  Dino Buzatti abszurd novellája a Hajtóvadászat öregekre, melyben a fiatalok kizárólag az életkoruk miatt támadják az időseket, akik rettegnek az utcára menni emiatt. Persze a poén az, hogy az egyik ifjú titán észreveszi, hogy most már őt is üldözik, tudniillik megöregedett.

Gondolom ennek jegyében az öregek pótlására „Fiatalítsuk meg a politikát! – 2026-tól csökkentsük 16 évre a választójogi korhatárt!” – jelszóval írják az Egyensúly Intézet kutatói tételeiket. Állításuk szerint a neurológia és a pszichológia felismerései alapján ekkorra már minden, a tudatos választáshoz szükséges kompetenciával rendelkezünk. „A tizennyolc évnél fiatalabbak a kutatások szerint nagyobb eséllyel adják le első szavazatukat, és a szavazás ugyancsak nagyobb eséllyel válik ismétlődő magatartássá az életükben” – érvelnek a dokumentumban.

Az interneten fellelhető adatok szerint a két évvel ezelőtt alakult Egyensúly Intézet tavaly ősszel jelent meg a nyilvánosság előtt, vezetője Boros Tamás politológus, aki korábban a Simicska-féle Hír TV vitaműsorainak állandóan a baloldalra sorolt vendége volt. Az „agytröszt” kutatási igazgatója pedig Filippov Gábor, aki korábban, a 2018-as kétharmados jobboldali győzelmet hozó választások után azzal állt elő, hogy a hibrid ellenforradalom korát éljük. Akkori érvelése szerint Magyarországon leépült a demokrácia és a jogállamiság, pártirányítás alá került az elvben semleges állami intézményrendszer és a nyilvánosság meghatározó része. A hibrid rezsim fogalma még néhány évig sláger volt a baloldali közbeszédben.

Mindemellett új intézetük anyagaiban most úgy fogalmaznak, nem kívánnak részt venni pártpolitikai csatározásokban, szakpolitikai javaslatuk teljesen független a politikai oldalaktól. A racionalitás talaján álló érvelésük így folytatódik:

„A legfiatalabb és az idősebb magyar választók részvételi szokásainak extrém különbségeit figyelembe véve itt jelentős tartalékok rejlenek.”

„Különösen fontos, hogy az első szavazók éljenek is frissen kapott jogukkal. Erre egy »kemény« és egy »puha« eszköz is igénybe vehető. Az első lehetőség az, hogy minden magyar állampolgár számára legalább az első alkalommal kötelezővé tesszük a szavazást [ami akár érvénytelen szavazást is jelenthet]. A kényszer helyett ösztönzőkkel is sarkallhatjuk az első szavazást, a felsőoktatási felvételi plusz pontoktól a babakötvény mintájára megalkotott, a választási részvétel igazolásához kötött felhasználású »választói kötvényig«” – fejtegetik javaslatukat a kutatók.

Mindemellett olvasható az is, hogy „a wikidemokrácia eszközével vonjuk be a polgárokat a jogalkotás folyamatába! 2030-ra tegyük lehetővé a gördülékeny és biztonságos e-szavazást!”

Itt sem az idősebbekre gondoltak. A Momentum már most azzal zsarolgat, ha az előválasztásokon (amit nem is értek hogyan lehet, milyen szabályozásokon nyugszik, mi az intézményrendszere, mitől legitim?) nem lesz online szavazás rá ne számítsanak. Egy kicsit ijesztgette Gyurcsány nevű főnökét! Persze ez csak duma volt! Rászóltak!

A fiatalok megszólítása már a 2010-es, első kétharmados Fidesz-győzelmet hozó országgyűlési választások óta foglalkoztatja a baloldali háttérintézményeket.

Forrás: Hír TV

Forrás: Hír TV

A Policy Solutions (az Egyensúly Intézetet irányító Boros Tamás politológus korábbi cége) már 2012-ben csaknem kétezer fő megszólításával készített részletes tanulmányt, amelyet „a jövőbeli baloldali ifjúsági stratégiákhoz” szántak kiindulópontként. Az akkori kutatás számai szerint a DK-t a fiatalok öt százaléka, az MSZP-t mindössze nyolc százaléka támogatta. A legerősebb pártok ebben a választói rétegben a Jobbik, az LMP és a Fidesz voltak.

Nem meglepő, hogy hasonló javaslatot korábban a balra tolódó Jobbik és az önmagát ma már zöld pártként aposztrofáló LMP is felvetette, mindkét párt azt szerette volna – az Egyensúly Intézet mostani javaslatával hasonlatosan –, hogy a 16 évesek is választhassanak.

Forrás: magyarnemzet.hu

Kiemelt fotó: Pixabay