Biciklis bajnok, hithű katolikus, aki több mint nyolcszáz zsidó ember életét mentette meg a II. világháború alatt. Gino Bartali haláláról május 5-én emlékeztek meg Assisiben.

Domenico Sorrentino püspök május 5-én déli 12 órakor kezdte el énekelni a Regina Coeli kezdetű Mária-antifónát Gino Bartali házi kápolnájában.

„Bartali nagy tanú volt, akinek példája segít minket még keresztényibbnek, még emberibbne lennünk”– közölte Sorrentino szavait a Catholic News Agency.

Bartali a II. világháború alatt arra használta biciklis bajnokként szerzett hírnevét, hogy az Olasz Ellenállást támogassa, és több mint 800 zsidó származású olasz embernek mentse meg az életét.

A bicikliedzéseket fedőtevékenységnek használva Bartali Firenze és a környékbeli ferences kolostorok között szállított hamis okmányokat, fényképeket, üzeneteket és dokumentumokat a szerzeteseknél rejtőző zsidók, valamint az Olasz Ellenállás számára. Az iratokat a kerékpárjába rejtette, azokhoz csak úgy lehetett hozzáférni ha kiszerelték az ülést a vázból. Egyszer egy zsidó családot rejtegetett házának pincéjében, de kijárt azokhoz a vonatokhoz is az állomásra amelyeken zsidók érkeztek. Ahogy feltűnt a bajnok rajongói rögtön megrohanták, olyan zűrzavart keltve, hogy a menekülők át tudtak jutni az ellenőrzésen.

Bartali az Assisi Hálózatot is támogatta. A titokban működő hálózatot a katolikus klérus tartotta fenn, akik zsidókat szöktettek rendházaikból a svájci Alpokon keresztül. A kétszeres Tour de France és háromszoros Giro d’Italia nyertes Bartali egy titkos rekesszel ellátott utánfutót rögzített a biciklijéhez, ebben szállított át egyszer egy zsidó családot Svájcba.

Bár a nép körében hatalmas népszerűségnek örvendő Bartalit a fasiszta rendőrség és a német katonaság nem merte letartóztatni, félve attól, hogy túl nagy visszhangot váltana ki, a nácik egyszer mégis bevitték kihallgatásra, ahol a halálos fenyegetések ellenére sem szólt a katolikusok által működtetett titkos hálózatokról. Mi több, a háború végeztével sem beszélt sokat érdemeiről. Legnagyobb rajongója maga az egyházfő XII. Pius volt.

Gyakran mondogatta: „A jót cselekedni kell, nem beszélni. És bizonyos kitüntetéseket a lélekre tűznek, nem a kabátra.”

Az „Il Pió”, azaz Jámbor 2000-ben, 85 éves korában hunyt el. A Guardian újságírója, Tom Hilton egy alkalommal azt írta róla: „Ő a Vatikán kedvenc sportolója – három pápától is személyesen kapott áldást.”

Forrás: vasarnap.hu

Képek: malpensa24.it