La Gabelle bevándorlók lakta negyedéből indult a tombolás, ahogy az elmúlt napokban is hasonló gyújtogatások, fosztogatások voltak Toulonban, azaz egy nagyobb francia városban is.

Franciaországban mindennaposak, hogy egy-egy éjszaka fiatalok feldúlnak egy külvárost, gyújtogatnak, kocsikat borítanak fel, betörnek kirakatokat. De ami La Gabelle-ben történt vasárnapra virradóan, az ott is szokatlan. A kijárási tilalom miatt egy bandát igazoltatni akartak rendőrök este 11 óra körül, mert az utcán voltak és kiabáltak. A fiatalok nem adták oda a papírjukat, ellenben megtámadták a rendőröket, pillanatok alatt 70-80-an lettek a rendőrök körül, felborították a rendőrkocsit, a rendőrök pedig elmenekültek. Ezután a fiatalok az egész városban pusztítani kezdtek, hajnali háromig.

Davido Reverdy, a francia rendőrség úgynevezett vidéki ügyekkel foglalkozó egységének a szakszervezeti titkára arról beszélt a BFM TV-nek, hogy ez nem La Gabelle, ez maga Franciaország,

itt nem zavargásokról kell beszélni, hanem városi gerillákról,

és hogy 70-80 fiatalember gyakorlatilag felgyújtott és kifosztott egy francia kisvárost. A Le Figaro arról írt, hogy a rendőrtiszt hordának nevezte a tomboló fiatalokat.

Ugyanis sorra törték fel az üzleteket, gyújtogattak, fosztogattak. Összesen 17 boltot támadtak meg. Rengeteg autót gyújtottak fel.

Davido Reverdy arról is beszélt, hogy szerinte a kommandósoknak is segíteni kellett volna a csendőröknek és a rendőröknek. Három rendőr egyébként megsérült.

Egyetlenegy fosztogatót, gyújtogatót sem tudtak letartóztatni.

Forrás: Origo.hu

Kiemelt kép: origo.hu/illusztráció