Nagy sajtóvisszhangja volt Szlovákiában Orbán Viktor a Postoj.sk portálnak adott interjújának – írja a ma7.sk.  A konzervatív olvasók pozitívan értékelték a beszélgetést, a liberálisok viszont riadót fújtak.

Izgalmasan alakul az Orbán Viktor által a szlovák Polstoj konzervatív portálnak adott interjú visszhangja északi szomszédunknál. Az interjúról itt és itt beszámoltunk mi is!

Mint a ma7.sk összefoglalója írja: az interjú miatt kiakadt közösségi oldalán a Sme.sk főszerkesztője, Balogová Beáta. Beáta szerint ugyanis a Polstoj nem tett fel kellemetlen kérdéseket a magyar kormányfőnek. A főszerkesztő különösen hiányolta a korrupcióra vonatkozó kérdéseket, ami szerinte már áthatja a magyar állam működését. Szerinte minden ilyen interjúnak álcázott beszélgetés arra szolgál, hogy Orbán a hatalmát tovább erősítse.

Érdekes, hogy a saját kommentelői jórészt nem értettek egyet Beátával.

Balogová bejegyzésére reagált a Postoj.sk főszerkesztője, Martin Hanus is, aki rámutatott, hogy Orbán számos más külföldi lapnak adott már interjút, többek között a német Zeitnak, a Weltnek és a Stern magazinnak. Hanus szerint Balogovának meg kéne néznie, milyen mértékben foglalkoztak ezek az interjúk a korrupcióval, az EU-val és a német helyzettel.

Dag Daniš elemző, aki néhány hónapja még a liberális Aktuality újságírója volt, a Polstojon kommentálta a beszélgetést. Szerinte ugyan Orbán Viktort Szlovákiában megosztó személyiségnek tartják, de racionális és megfontolt víziói vannak Közép-Európáról.

Hozzáteszi: Szlovákia szemszögéből mindenképpen támogatást érdemel a magyar miniszterelnök víziója a V4-ről és Közép-Európáról. Szerinte különösen fontos az a kulcsmondat az, ami szerint a V4 ellenpólusa lehetne a német-francia tengelynek.

Robert Fico, kép: Origo.hu

Robert Fico, kép: Origo.hu

Érdekes, hogy a kérdésben a lap megszólaltat négy korábbi miniszterelnököt is, akik közül egyedül Mikulas Dzurinda utasítja el egyértelműen Orbán elképzeléseit, a többiek szerint a V4-ek erősítése fontos feladat. Fico egyenesen azt mondta: „Elutasítom a V4-ek meggyengítését, amelyen olyan intenzíven dolgozik a kormányunk, mert tévesen azt hiszi, hogy Lengyelország és Magyarország nézetei a kulcsfontosságú témákban toxikusak” Fico szerint az elmúlt évek bebizonyították, hogy Közép-Európa nemzetállamai életképesek, rugalmasabban tudnak reagálni a kor kihívásaira, mint a dekadenssé váló Nyugat-Európa.

Forrás: ma7.sk/mandiner.hu