Május második szombatján díszkivilágítást kaptak a Korponai járásban található Csábrág vár romjai. A Sine Metu polgári társulás kezdeményezésére magyar trikolorban pompázott a középkori várrom.

Mint Orosz Örs közösségi oldalán kifejtette: „Múlt szombaton az első meleg májusi estén kivilágítottuk Csábrág várának romjait. Az akciót a Sine Metu csapata kezdeményezte és az esemény összes költségét is mi vállaltuk magunkra. Nagy örömünkre a várat gondozó Rondel Egyesület igent mondott az ötletre, így a megvalósítás már közös munka volt.”

Hozzátette: mivel a vár és környezete a legmagasabb, 5. fokozatú természeti védettséget élvez, a szakhatósági engedélyeztetésre is szükség volt.

A május 8-ai akció során száz reflektorral világították meg az objektumot. A csodás természeti környezetben álló várromnál nincs elektromos hálózat, így aggregátorokkal biztosították  az áramellátását.

„Az Ipolyságtól és a magyar-szlovák államhatártól légvonalban 21 km-re fekvő helyszínt szerettük volna egy kicsit reflektorfénybe helyezni. Szombaton ez szó szerint sikerült”

– fogalmazott a közösségi oldalán a szlovákiai magyar politikus.

A kezdeményezés célja volt felhívni a figyelmet a csábrági vár felfedezetlen szépségére és a felújítás szükségességére.

A  vár történetéről a felvidék.ma oldalon olvashatnak bővebben.

Képek forrása: Orosz Örs Facebook