A Medián felmérése szerint a megkérdezett szavazókorú népesség nagyobb százaléka (februárban 39, áprilisban 40 százalék) szavazna inkább a Fidesz-KDNP-re. A felmérés reprezentatív, telefonon végezték ezerfős mintával.

A közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a Fidesz-KDNP-re szavazók aránya egy százalékkal növekedett, míg az ellenzéki közös lista esetében azonban ennél is jelentősebb a szavazók arányának változása. Az ellenzéki listára februárban csak 30 százalék voksolt volna, áprilisban azonban már 36 százalék mondta, hogy az ellenzéki listát választaná.

A Kétfarkú Kutya Párt három, a Mi Hazánk Mozgalom pedig egy százalékot rontott a februári mérésekhez képest.

A Medián felmérése szerint nagy megoszlás figyelhető meg a szavazási szándékban életkor, iskolázottság és vidék-város felosztás szempontjából is. A községekben élők szavaznának a legnagyobb arányban (47 százalék) a Fideszre, ezzel együtt itt a legalacsonyabb az ellenzéki közös listát támogatók aránya is: csak 24 százalék. Az ellenzékre a fővárosban szavaznának a legtöbben (45 százalék), míg a Fideszre ugyanitt csak 34 százalék voksolna.

A közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy minél idősebb valaki, annál nagyobb valószínűséggel támogatja a Fideszt. A kutatási eredmények szerint míg a 18-29 évesek csak 20 százaléka szavazna a pártra, addig a 40-49 évesek már 46 százalékban szavaznának rájuk, a 65 évnél idősebbek pedig már 50 százalékban. Ezen kívül az iskolai végzettség alapján is jelentős a megoszlás. A főiskolát, egyetemet végzettek körében csak 31 százalék szavazna a kormánypártokra, 46 százalék pedig az ellenzéki összefogásra. A nyolc osztályt vagy szakmunkásképzőt végzettek szavaznának a legnagyobb arányban (53 százalékban) a Fideszre.

Forrás és kiemelt kép: mandiner.hu