Úgy tűnik, Karácsony Gergely főpolgármester másfél évvel a megválasztása után is nehezen tudja működtetni a városházát. Erre utal, hogy a Lánchíd felújításának csúszása, a botrányos buszbeszerzési tender, az elbukott hőpapíros BKV-jegybeszerzés után a fővárosi közösségi kerékpárrendszer, a Bubi újraindítása is legalább két és fél hónapot késik – írta a Magyar Hírlap.

A Bubi hivatalos honlapján sokáig azt hirdették: „A közbringarendszer téli álomra megy, és tavasszal vadonatúj bringákkal, felhasználóbarát mobilalkalmazással, többszintű árazással és rugalmasabb használati feltételekkel megújulva tér vissza.”

A tavaszt azonban lazán értelmezték, mert már az eredeti tervek szerint is április 1-jével indulhatott volna a budapesti adófizetők számára megdráguló rendszer.

Egyelőre nagy a titkolózás, csak annyit lehet tudni, hogy a megújuló rendszer drágább lesz a korábbinál – jelentette ki a lapnak Ughy Attila, a Fidesz fővárosi képviselője. Hozzátette, valamivel kisebb lesz a rendszer kiépítésének teljes költsége, mint a régi volt, de kétezer helyett csak ezerkétszáz kerékpárt lehet majd elérni, így összességében többe kerül a projekt a fővárosnak.

A rendkívüli jogrend idején szinte mindenben egy személyben döntő Karácsony Gergely azonban sem a költségekről, sem a csúszás okairól nem tájékoztatja a képviselőket, helyette a hét elején a közösségi oldalán büszkélkedett a kerékpárok és a működtetést biztosító rendszer teszteléséről, valamint azt ígérte, amennyiben hét napon keresztül hibátlanul működik a Bubi, ismét igénybe lehet venni a kerékpárokat.

A tények azonban komoly hibákra utalnak, hiszen márciusban még azt írták, hogy húsvétot követően kezdődhet el a tesztelés, amely azonban csak április 15-én indult. Akkor az „éles” indulás feltételének még csak többnapos hibamentes működést szabtak, ám ilyen az elmúlt négy hétben még nem következhetett be.

A lap szerette volna megtudni a fővárosi önkormányzattól, mi a csúszás valódi oka, milyen problémák, illetve milyen többletköltségek merültek fel, ám lapzártáig nem kapott semmilyen választ.