Nem bocsátja bírósági tárgyalásra az úgynevezett Gregoretti-ügyet a szicíliai Catania vizsgálóbírósága, mivel nem tartja megalapozottnak a vádemelést Matteo Salvini volt belügyminiszterrel szemben egy migránscsoport feltartóztatása miatt – közölte Salvini pártja, a Liga pénteken. A józan ész diadalának nevezte Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, hogy megbukott a per.

Az október 3-án kezdődött előzetes bírósági eljárást vezető Nunzio Sarpietro bíró – hírügynökségi beszámolók szerint – felolvasta döntését, mely szerint nem indokolt a Matteo Salvinivel szembeni eljárás folytatása.

Ezzel a bíróság elfogadta a politikus védelmének állásfoglalását, miszerint belügyminiszterként Salvini nem követett el bűncselekményt azzal, hogy 2019-ben öt napig nem engedélyezte a Gregoretti katonai hajóval érkezett bevándorlók partraszállását. Az ügyben maga az ügyészség sem szorgalmazott vádemelést.

Hidvéghi: a józan ész diadala, hogy megbukott a Salvini elleni per

A fideszes politikus pénteken a Facebook-oldalán kiemelte: a legnépszerűbb olasz párt elnökének azért kellett bíróság elé állnia, mert korábban belügyminiszterként nem engedélyezte egy hajóval érkezett migránscsoport partraszállását. „Nyugat-Európa lelkiállapotát mutatja, hogy civil szervezetek őt rángatták bíróság elé, nem pedig a migránsokat folyamatosan Európa felé szállító embercsempészeket” – jegyezte meg.

A bíróság most kimondta, hogy ebben az ügyben nem emel vádat – írta Hidvéghi Balázs. Hozzátette: „Salvini azonban sajnos nem dőlhet hátra. Bátor kiállása az összes bevándorláspárti NGO céltáblájává tette”. Egy másik hasonló ügyben már el is indult ellene az eljárás, szeptemberben kell bíróság elé állnia.

„Mi pedig, akik szeretnénk, ha a gyermekeink is egy európai Európában élnének, izgulhatunk, hogy mi lesz az eljárás vége. Hajrá Salvini!” – fogalmazott Facebook-oldalán Hidvéghi Balázs.

MTI / 2022plusz

Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini