A magyar kormány nem fogadja el a globális minimumadó bevezetését, miután az Magyarországon adóemeléshez vezetne. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be tegnap Párizsban, miután találkozott Mathias Cormannal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megválasztott főtitkárával.

A tárcavezető szerint az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az adóemelések útja zsákutca, az adócsökkentések jelentik a legjobb ösztönzőt a munkahelyek létrehozására, és a gazdaság növekedéshez.

“Senkinek nincsen joga kívülről beavatkozni a magyar adópolitikába” – mondta Szijjártó Péter, jelezve: Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az adókulcsok megállapítása nemzeti hatáskörben maradjon. Hozzátette, hogy bebizonyosodott Magyarország adta a legsikeresebb gazdasági választ a világjárványra és annak következményeire, ahogy az is, hogy az adócsökkentésre, a beruházások támogatására és a munkahelyek megmentésére fókuszáló gazdaságpolitikai irányvonal a helyes.    

A miniszter ugyanakkor abban egyetértett, hogy a nagy technológiai cégek adózási kérdésére megoldást kell találni, és az értékteremtés helyszínén mindenképpen történnie kell adófizetésnek.

A szervezet megválasztott új főtitkára június 1-jén lép hivatalba, és megválasztása óta elsőként Szijjártó Pétert fogadta, aki a találkozó után azt mondta, az ausztrál Mathias Cormann pragmatikus, észszerű megközelítést alkalmaz, szándékai szerint nem engedi az ideológiai vitákat betörni a gazdaságpolitikai elképzelések közé.
Forrás: