Fejér megyében 1,731 milliárd forintból újul meg részben vagy egészben száz templom és egy kápolna – jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken a Soponya református templomkertjében tartott sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós közölte, hogy a templomfelújítási programban 62 katolikus, 32 református, négy evangélikus templom és két baptista imaház újul meg 66 Fejér megyei településen. Ezeken felül a Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely közelében lévő doni emlékkápolnát – amely nagyon fontos emlékhely a magyar közösségnek – szintén felújítják.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a templomok megújulása nemcsak „a települések megszépüléséhez járul hozzá”, hanem erősíti a helyi közösségeket, a családokat, a hitéletet egyaránt.

Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy választókerületében huszonhat templom fog megújulni 375 millió forintból. Megemlítette, hogy Soponyán mind a katolikus, mind a református templom tornyát újra kellett építeni, mert a második világháborúban elpusztultak, s az elmúlt néhány évben kormányzati segítséggel mindkettő megvalósult.

Tessely Zoltán (Fidesz), Bicske és térsége országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Magyar falu programban különböző fejlesztésekre 238 millió, a kormány külön támogatásaiból a váli templomra 600 millió, a lovasberényi templomra 264 millió, a bicskei templomra 250 millió, míg az etyeki templomra 150 millió forint jutott választókerületében. Ehhez jön a templomfelújítási programban 42 helyszínre 870 millió forint – hívta fel a figyelmet.

Molnár Krisztián (Fidesz-KDNP), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke Dunaújváros és térsége kapcsán elmondta: Adonyban, Perkátán, Rácalmáson és Ercsiben a katolikus, Iváncsán a református, Pusztaszabolcson a katolikus és a református templom is megújul.

Kovács-Csiba Krisztina református lelkész felidézte, hogy az idén 301 éves soponyai református templom tornya 1945-ben teljesen megsemmisült, a háború utáni évtizedekben csak a templomhajó helyreállítására volt anyagi lehetőség, az épület évtizedekig torony nélkül állt. Tavaly a háromszázadik évfordulóra a kormány támogatásából megépült a torony, megvalósult a nyílászárók cseréje, most pedig az újabb támogatás révén a templom külseje fog teljesen megújulni.

MTI

Fotó: Soponyai református templom – MTI/Vasvári Tamás