Bauer Tamás, volt SZDSZ-es, jelenleg DK-s politikus szerint Orbán Viktor Kossuth Rádióban kifejtett álláspontja, amely szerint a klímarombolást azoknak a nagyvállalatoknak kellene elsősorban megfizetniük, amelyek okozzák, s ennek folyományaként komoly profitot zsebelnek be, közönséges demagógia.

Egy DK-s szájából a demagóg minősítés finoman szólva is különös, viszont az ezt követő okfejtésére az abszurd jelző illik inkább. Bauer ugyanis Facebook bejegyzésében azzal indokolja állítását, hogy

„Ma a nagy multicégek köztudottan leginkább az elektronikában, az informatikában, a kereskedelemben tevékenykednek, telephelyeiket nem füstölgő gyárkémények jelzik, mint a száz évvel ezelőtti nagyipart. A környezetszennyezés fő forrásait a mezőgazdaságban, a közlekedésben és az épületek fűtésében és hűtésében kell keresni, vagyis olyan tevékenységekben, amelyekben mindannyian szerepet játszunk, hiszen eszünk, mozgunk és lakunk. A »brüsszeli bürokratáknak« bizony igazuk van, amikor azt mondják, hogy mindenkit érdekeltté kell tenni a mezőgazdasági, közlekedési, fűtési és hűtési technikák olyan átalakításában, amelyek hozzájárulhatnak a klímavédelemhez. Orbán álláspontja – szokás szerint – közönséges demagógia.”

Bauer ezek szerint vagy ennyire tájékozatlan, vagy direkt érti félre a „nagyvállalatok” fogalmát. A környezetszennyezés megoszlása ugyanis pontos számokkal mérhető, s ebben a lakosság mindössze 10 százalékban érintett. Jegyezzük azért meg azt is, hogy azon országok a leghangosabbak a radikális kibocsátás csökkentésben, akik az elmúlt évtizedekben nemhogy nem csökkentették kibocsátásukat, hanem növelték azt.

Amit Bauer ír, az lényegében azt jelentené, hogy a multik csak informatikai cégekben utaznak. A Coca Cola csak biteket gyárt, a mezőgazdaságot is a klímaszennyező paraszt tulajdonolja, meg a közlekedésből is kizárólag a buszsofőr profitál. Valójában ez a tőrőlmetszett demagógia, csodálom is, hogy gondolatmenete végén nem jelenti ki, az ENSZ lényegében önálló államként ismer el minden egyes óceánon úszó műanyagpalack-szigetet. Vagy mégsem véletlen, hogy a felsorolásából kihagyta azokat a nagyvállalatokat, amelyek az egészségre káros „cukros vizet” hurcolják körbe a világon, s amelyek flakonjai végül a vizeinkben landolnak?

De maradtak ki még egyéb „nagyvállalatok” is a felsorolásból, akik nyilván ártatlan báránykák, s még a gondolata is rémes, hogy felmerülhet velük kapcsolatban a környezetszennyezés. Mégis, micsoda dolog volna megvádolni ilyesmivel az élelmiszeripari óriásokat – akik környezetpusztításuk mellett a 21. századi allergiás megbetegedések fő felelősei –, nyersanyag feldolgozókat, műtrágyagyártókat, autógyártókat, gumiipari cégeket, akkumulátorgyártókat, olajipari cégeket, acélipari cégeket, és így tovább.

No de mit is vártunk? Ha a kisemberek megnyomorításáról van szó, abban a DK és támogatói mindig is az élen jártak. Bauer esetében ez eleve von Haus aus…

Kiemelt kép: Facebook

 

.