Kikérte egy internetes portál több fővárosi kerülettől, illetve megyei jogú várostól, hogy a 2019-es önkormányzati választás óta mekkora jutalmat fizettek ki az önkormányzati vezetőknek. A sorozat első részében a miskolci, pécsi és ferencvárosi adatokat hozták nyilvánosságra. Azt írják: miközben az ellenzéki városvezetők arról beszélnek, hogy a kormányzati megszorítások ellehetetlenítik a település működését, milliós bónuszokat fizettek ki az önkormányzatok – hangzott el az M1 Híradójában.

Azon háborgott tavaly év végén Baranyi Krisztina  Ferencváros balliberális polgármestere, hogy a kormány megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést, illetve új adók bevezetését. Szerinte erre azért lett volna szükségük, mert a koronavírus-járvány miatt hozott kormányzati intézkedések nehéz helyzetbe hozták az önkormányzatokat.

Baranyi Krisztina közösségi oldalán beismerte, nemcsak a nagyobb cégeket sarcolták volna meg, hanem a kerület lakóit is, miközben egy posztjában azt állította: magukon kezdik a spórolást.

A spórolást azonban nem kapkodták el a főváros IX. kerületének irányítói – tudta meg az adatradar.hu. A portál által kikért adatokból ugyanis kitűnik, hogy a balliberális vezetés 2019-hez képest, több mint kétszeresére növelte az alpolgármesterek, a jegyző, az aljegyzők, az irodavezetők és helyetteseik, valamint a csoportvezetők jutalmazására fordított összeget. Az előbbieké kevesebb, mint kétmillióról több mint ötmillió forintra, az utóbbiaké pedig 10,8 millióról több mint 23,5 millióra nőtt.

A Veres Pál vezette Miskolcon is hasonló jelenség figyelhető meg, ahol nemrég még arról beszéltek, épp csak nem ment csődbe a város. Bár a baloldali polgármester itt is a kormányra igyekezett hárítani az okokat, a Miskolc Holding Zrt. munkavállalóinak egy levelében azt írta „Tavasszal azt gondoltuk, nem szükséges mindenhol ugyanakkora takarékosság, ezért nem mindenhol egyformán csökkentettük a költségeket, ez tévedés volt, bár a város gazdasági helyzetén az sem javított volna…

Az adatradar.hu azonban megtudta: a miskolci önkormányzat a 2019-es választások után harminc dolgozójának osztott ki 75 ezer forint körüli karácsonyi jutalmat.

A következő évben viszont már csak nyolc vezetőt részesítettek elismerésben, összesen több mint 3,3 millió forint értékben. A legnagyobb jutalom akkor 2,1 millió forint volt, és idén is kiosztottak már egy személynek 1,3 milliót.

Pécsett a város ellenzéki vezetése ugyancsak összeomlásközeli állapotokról és megszorításokról szónokolt. Az állítólagos nehéz helyzet ellenére szintén megnőtt a jutalmak összege. A 2019. decemberi 1,8 millióval szemben tavaly már 2,3 millió forintnál többet fizettek ki bónuszként vezető tisztségviselőknek – hívja fel rá a figyelmet az adatradar.hu.

A kormány tavaly év végén 1 százalékban korlátozta a kis-, és középvállalkozók helyi iparűzési adóját. Ezzel mintegy 150 milliárd forintot hagyott a válság miatt nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknál. A kabinet ugyancsak ekkor döntött arról is, hogy a 25 ezer fő alatti települések számára teljes egészében megtéríti a kieső adóbevételt.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter május elején jelentette be: a kormány 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezer fő feletti település számára. A többit pedig a gazdaság újraindítását célzó helyi beruházásokkal fogja támogatni.

Forrás: M1 / hirado.hu

Címlapkép: Illusztráció – Velünk a Város facebook oldala