A svéd vallási felekezet elérkezettnek látta az időt, hogy együttérzését fejezze ki a társadalom egy százalékára tehető transzneműekkel. A skandináv állam evangélikus felekezete levelet írt a transzszexuális embereknek, hogy kifejezzék együttérzésüket, amiért az LMBTQ+ közösség alulreprezentált a médiában. A levelet csaknem ezer pap és diakónus írta alá.

A svéd egyház véleménye szerint a média az utóbbi pár évben platformot biztosított olyan eszméknek, amelyek megkérdőjelezik a transzneműek létét és jogait. Szerintük ezeket az embereket ritkán látni a média bármilyen fórumán, mert azok nem engednek teret a szexuális kisebbségnek.

Az egyház képviselői levelükben azt is kijelentették, hogy el kell utasítani a Biblia teremtéssel és annak biológiájával kapcsolatos nézetét, mert szerintük az tele van gyűlölettel.

„Az egyház tagjai között is vannak transzneműek, ezért az egyházat is nevezhetjük transznak”

– írták közleményükben, amelyben az is olvasható, hogy az egyház támogatja a nők jogait és a feminizmust is.

„Sajnáljuk, hogy a média hogyan bánik veled, és nem támogatjuk a feminizmus azon válfaját, amelyik úgy harcol a jogaiért, hogy korlátozni akarja a transzneműek jogait. Ezzel a levéllel szeretnénk megmutatni, hogy nem vagy egyedül, sokan vagyunk, és melletted állunk”

– áll az egyház képviselői által megfogalmazott levélben.

A skandináv egyházi felekezet által elküldött írásban továbbá az is olvasható, hogy többé nem hunynak szemet a radikális jobboldali keresztény csoportok és a transzfób feministák összeesküvése felett, aminek célja a kisebbségek elnyomása, ésa transzneműek jogainak eltörlése.

„Mi egy olyan egyházban és Istenben hiszünk, amely átnyúlik a nemzeti határokon, nem veszi figyelembe, hogy a hívőnek mi az etnikuma, a szexuális irányultsága, a neme és nemi identitása”

– hangsúlyozzák a közleményükben.

A svéd egyház régóta elkötelezett az LMBTQ+ közösség mellett. 2009 óta elfogadott náluk az azonos neműek házassága, és az utóbbi években a vallási közösség arra utasította a papságot, hogy nemileg semleges névmások használatával utaljanak Istenre.

Forrás: hirado.hu

Címlapkép: Facebook/ Västerås stift