Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – jogi képviselője, Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd révén – panasszal fordult a romániai Diszkrimináció Elleni Küzdelem Országos Tanácsához egy ez év elején megjelent kiadvány miatt – közölte az EMNT sajtóirodája.

A rágalmazó, befeketítő, lejárató iromány elsődlegesen a magyar állam és a magyar nép ellen irányul, beleértve a Románia határai között élő nemzetrészt, de kijut a megbélyegzésből a székelyföldi cigány kisebbségnek is.

 A két szerző – egy tartalékos hírszerző ezredesből lett „szakértő” és egy televíziós showmanként működő „történész-publicista” – fantazmagóriáit és spekulációit tartalmazó, manipulatívan „dokumentált” könyvet írt.  Lényegében azt kívánják igazolni, hogy mind az 1989-es romániai forradalom, mind az 1990-es marosvásárhelyi magyarellenes pogrom mögött a magyar és orosz titkosszolgálatok álltak. Céljuk Románia destabilizálása, tönkretétele, valamint Erdély Magyarországhoz való csatolása volt, de mindezt a Ceausescu-rezsim patrióta politikai rendőrsége, a Securitate meg tudta akadályozni, noha nagyhatalmi és szomszédállami összeesküvés irányult a szervezet szétverésére.

Csakis a „jó román szekusoknak” köszönhető, hogy Erdély ma is Románia része – olvasható ki az evidens történelemhamisítás mellett számos politikai rágalmat tartalmazó és személyiségi jogokat sértő könyvből. Amelyben súlyosabbnál súlyosabb vádak fogalmazódnak meg a magyar nemzet számos jeles képviselőjével szemben, de olyan román kiválóságok is megkapják a hazaárulói és idegen ügynöki minősítést, akik a kommunista diktatúra bukásában szerepet játszottak.

Összeegyeztethetetlen a jogállamiság fogalmával az, hogy az Európai Unió tagállamában, Romániában gyűlöletkeltő, etnikai közösségeket sértő, tagjaik méltóságában gázoló „szellemi termékek” mérgezik a közéletet, szerzőik büntetlenül juthatnak hozzá a legszélesebb nyilvánossághoz.

Erről bővebben itt olvashatnak.