A baloldali pártok ellentmondásosan viszonyulnak a határon túli magyarsághoz. A marginális és távoli kisebbségek ügyét buzgón felkarolják, a nemzetpolitikára viszont nemet mondanak.

Gyurcsány Ferenc és kormánya már a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazáson is a határon túliak ellen kampányolt és pártja azóta is sorozatosan támadja a szórványban élő magyarságot, mivel több esetben is kritikával illette szavazati joguk meglétét, továbbá a koronavírus elleni oltóanyagokat is elvonná tőlük. A trianoni békediktátum 101. évfordulója kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy a baloldal miképpen viszonyul a határon túli magyarsághoz. A Századvég elemzése.

A Gyurcsány-szövetség számára fontosabb a politikai haszonszerzés, mint a nemzet egysége.

A magyarországi baloldal pártjainak megnyilvánulásai alapján jól kirajzolódik, hogy nem rendelkeznek világos és következetes külhoniakra vonatkozó támogató politikával. A legellenségesebb viszonyulás Gyurcsány Ferencre és az általa vezetett Demokratikus Koalícióra jellemző. A volt kormányfő politikájának 2004 óta szerves része a határokon kívül rekedt magyarsággal szembeni kampánytevékenység. Figyelemre méltó, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azzal riogatott, hogy ukrán állampolgárok jelentkeznek be tömegével Magyarország határ menti falvaiba, hogy részesülhessenek a magyar szociális ellátórendszer szolgáltatásaiból.

AZ ALAPTALAN HISZTÉRIAKELTÉS AZT A CÉLT SZOLGÁLJA GYURCSÁNY FERENC RÉSZÉRŐL, HOGY A KÖZVÉLEMÉNYT – POLITIKAI HASZON-SZERZÉS REMÉNYÉBEN – A HATÁRON TÚLI MAGYARSÁG ELLEN HANGOLJA.

Forrás: Origo

A 2004-es népszavazás plakátja/Forrás: Origo

A balliberális oldalon azonban megfigyelhető, hogy a Momentum sem rendelkezik karakteres, nemzeti érdekek mentén körvonalazódó határon túli politikával, ami a párt megnyilvánulásaiban rendszeresen tetten érhető. A Momentum politikusai a Felvidéken és Erdélyben is a Renew Europe tagjaiként tevékenykedő európai testvérpártjaik mellett kampányoltak az elmúlt időszakban, szemben a határon túli magyar érdekeket képviselő magyar pártokkal. Így fordulhatott elő, hogy Cseh Katalin a Renew Europe testvérpártjának elnökjelöltje mellett kampányolt a 2019-es román államfőválasztáson, illetve Donáth Anna a liberális Progresszív Szlovákia párt mellett állt ki egy 2019-es felvidéki kampányeseményen.

Forrás: Origo/MTI/Illyés Tibor

Forrás: Origo/MTI/Illyés Tibor

A Nemzeti Összetartozás Napját 2010 óta minden évben június 4-én, a trianoni országcsonkítás évfordulóján ünnepli az ország. Az Országgyűlés törvény megalkotásával nyilvánította ki, hogy a határon túli magyarság tagjai is részét képezik az egységes magyar nemzetnek. Az összetartozás felette áll az államhatároknak és ennek valósága meghatározó eleme a magyarok önazonosságának. A törvényt a kormánypártok mellett a Jobbik is megszavazta, azonban a baloldal nemmel voksolt.

Gyurcsány Ferenc és a Jobbik szövetsége tekintetében figyelemre méltó, hogy az elmúlt években közeledés jellemezte a baloldali pártok és a Jobbik politikáját, végül a Jobbik a nemzeti oldalról átevickélt a baloldali összefogásba és Gyurcsány Ferenc vezényletével egy listán indulnak a következő évi választáson.

BÁR A JOBBIK 2010-BEN MÉG TÁMOGATTA A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS POLITIKÁJÁT, AZ AZÓTA POLITIKAI ARCÉLÉT VESZTETT PÁRT NEMZETPOLITIKÁJA IS HOZZÁSIMULT A BALOLDALHOZ, FELADVA A HATÁRON TÚLIAKRA VONATKOZÓ TÁMOGATÓ KARAKTERÉT.

Mára az exradikális erő olyannyira megváltozott, hogy nem rendelkezik semmilyen kézzelfogható üzenettel a külhoni magyarság felé. Mindemellett az is kijelenthető, hogy bár Gyurcsány Ferenc változékony habitussal kommentálja a határon túli magyarság jogait érintő kérdéseket, pártja másod- és harmadvonalbeli politikusait rendszeresség jellemzi, amely szerint – szavazatszerzés reményében – visszatérően intéznek támadást a külhoni magyarok ellen. Ennek legékesebb példája Vadai Ágnes nyilatkozata, amelyben azon határon túli kettős állampolgárok számát firtatta, akik felvették az oltást a magyar készletből, továbbá a párt másik prominens politikusa, Arató Gergely arról elmélkedett, hogy megvonná a kettős állampolgárok szavazati jogát.

Összességében megállapítható, hogy miközben a polgári kormány a trianoni sebek begyógyításán és a határokon átívelő, békés nemzetegyesítés politikáján dolgozik, addig

A BALOLDAL AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKBEN NEM VOLT KÉPES KARAKTERES NEMZETPOLITIKA KIÉPÍTÉSÉRE, ILLETVE KÉPVISELETÉRE, ÉS JÓL LÁTHATÓAN SEM A SZÁNDÉK, SEM A SZAKTUDÁS NEM ÁLL RENDELKEZÉSÜKRE AHHOZ, HOGY EZEN VÁLTOZTASSANAK.

Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András/ FORRÁS: ORIGO

Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András/ FORRÁS: ORIGO

A Jobbik baloldallal kötött természetellenes szövetsége pedig megkívánja, hogy Jakab Péter pártja feladja eredetileg képviselt nemzetpolitikáját, amelyet jól láthatóan már teljesített is.

Forrás és fotó: Origo.hu