Miután hazánkban is érdekes, terrorgyanús fejlemények alakultak ki, érdemes vigyázó szemünket a Svájcban zajló jogalkotási folyamatra is vetni!

Sokak szerint jogállami szempontból aggályos fordulatokat tartalmaz, rövidesen mégis a svájciak kétharmada erősítheti meg a terrorellenes törvényt. A törvény vitatható többletjogosítványokat ruházna a rendőrségre, de az embereket elsősorban a biztonságuk érdeklik

Június közepi népszavazás erősítheti meg a terrorellenes törvényt Svájcban. A szabályozás bel- és külföldön egyaránt megosztó: bírálói szerint szigorú rendelkezéseinek az ártatlan állampolgárok is megihatják a levét, azok pedig, akik üdvözlik a törvényt, azzal érvelnek, hogy a jogszabály minden korábbinál jobban védi majd a svájciakat a terrorizmus ellen.

A népszavazást ugyan a koncepció ellenzői szorgalmazták, miközben a Reuters elemzőkre hivatkozva állítja, úgy tűnik, hogy a svájciak mintegy kétharmada az új szabályozás pártján áll.

A szövetségi nemzetbiztonsági szolgálat tavaly novemberi jelentése szerint a hatóság fókuszában jelenleg 49 nemzetbiztonsági szempontból „kockázatosnak” minősített személy áll, ezen felül pedig 690 olyan felhasználót figyelnek, akik rendszeresen látogatnak dzsihadista kötődésű weboldalakat.

A jogalkotó hozzáteszi, hogy az olyan esetek megfékezése is cél, mint amilyen a 2010-es évek első felében történt: egy 15 és 16 éves testvérpár 2014-ben Szíriába utazott, később pedig mindkettőjüket az Iszlám Állammal való szövetkezéssel vádolták meg.

Az új törvény többletjogosítványokat ruházna arra a rendőrségre, amely jelenleg csak akkor járhat el egy polgárral szemben, ha az illető már elkövette a bűncselekményt. Az új javaslat ehhez képest gyökeres nézőpontváltást ígér azzal, hogy az erőszakszervezetek a jövőben akár preventíven, megelőző jelleggel is felléphetnek a potenciális terroristákkal szemben.

Egészen konkrétan a jogszabály szövege feljogosítja a szövetségi rendőrséget (Fedpol) arra, hogy már akkor is intézkedhessen a 12 éven felüli egyénnel szemben, ha egy büntetőeljárás megindításához még nem áll rendelkezésre elég bizonyíték.

Forrás és teljes cikk: mandiner.hu