Talán mindenki emlékszik még a Malévnak erre a reklám bonmot-jára! Most újra van remény egy nemzeti légitársaság kialakítására dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint.

„Tárgyalásos megoldásra törekszünk, a kormánybiztosi megbízatásom az előkészítési feladatok elvégzésére szól. Van egy konzorcium, egy koncessziós szerződés, amiben mindenkinek be kell tartania azt, amit vállalt. Ha nem tudja vagy nem akarja betartani, akkor viszont változtatni kell. Mi készek vagyunk a helyzet rendezésére.” – mondta a vasarnap.hu-nak.

Nemcsak, hogy tulajdonrészt szeretnénk szerezni, azt akarjuk, hogy ismét többségében magyar tulajdonosa legyen a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérnek, az ország legfontosabb légikikötőjének. A gazdaság újraindításának sikere jelentős részben a turizmus fellendítésén múlik, a reptéri szolgáltatások minősége nemcsak az utasok kényelme, hanem az országimázs szempontjából is kulcskérdés. 2005-ben a Gyurcsány-kormány hozta meg azt a szakmailag teljesen téves, hosszabb távon gazdasági szempontból is veszteséges, politikai döntést, amelynek alapján hetvenöt évre koncesszióba adták a budapesti repteret egy külföldi befektetőnek.

Az akkori kormányzat nem gondolta át azt, hogy Magyarországon a turizmusnak milyen kiemelkedő szerepe lehet a következő évtizedekben. Ráadásul azt sem mérlegelték kellőképpen, hogy ez az egyetlen nagy repülőterünk van. Nem számoltak azzal sem, hogy mi történik akkor, hogy ha egy olyan tulajdonos jön, akinek a budapesti reptér igazából nem fontos.

A mostani tulajdonosi kör a repülőtérben csak egy dolgot lát: a befektetést.

A repülőtér számai jól alakultak az elmúlt tíz évben. Mindez azonban nem azért történt így, mert a repülőtér maga jól működött. Hanem azért, mert Magyarország és Budapest vonzó az üzletemberek és a turisták számára is. A repülőtér ebből profitált,

viszont a folyamatos bővülést nem követte az ottani szolgáltatások színvonalának szükségszerű emelése.

A kelleténél egy fokkal nehezebb eredményes közlekedéspolitikát, gazdaság- és turizmusfejlesztést csinálni akkor, ha a legnagyobb repülőterünk tulajdonosa nem akarja kivenni a részét e folyamatokból. Ezért azt mondjuk, hogy ha nem tudják az utasok jogos elvárásaihoz igazodva működtetni a budapesti repteret, akkor beszéljük meg, teszünk egy ajánlatot.

A Gyurcsány-kormány alatt egy másik nagy állami cég a MÁV-Cargo is külföldi kezekbe került. A baloldal pillanatnyi költségvetési érdekektől vezérelt, önfeladó, jövőfelélő gyakorlata okolható azért is, hogy osztrák tulajdonba került a MÁV Cargo.

Gyurcsányéknak egy jövedelmező üzletág elkótyavetyélésével együtt sikerült 300 milliárd forintra feltornáznia a nemzeti vasúttársaság adósságállományát. Korábban voltak itt is tapogatózó tárgyalások, felmerült, hogy esetleg a Magyar Állam beszállna, vagy visszavenné a vállalatot. Ezekből egyelőre nem lett semmi, ezen a területen lehet, hogy érdemesebb egy új céget felépíteni, mint megvenni a régit.

Ha össze kell hasonlítanom, hogy mi a fontosabb, hogy legyen egy nagy nemzeti vasúti szállítmányozó cégünk, vagy hogy nemzeti kézben legyen az ország első számú repülőtere, akkor egyértelmű, hogy az utóbbi élvez elsőbbséget. A gazdaság eredményes újraindítása érdekében dolgozunk azon, hogy a ferihegyi repülőtér ismét magyar tulajdonba kerülhessen.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: jetplanes.blog.hu