A muravidéki magyarság szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szlovéniai látogatásán.

Potápi Árpád János Magyar Jánossal, Lendva polgármesterével és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével időkapszulát helyezett el Gyertyánosban (Gaberje), a helyi általános iskola és óvoda mellett épülő tornacsarnok alapkövénél. Az államtitkár megjegyezte: utoljára egy éve járt a szlovéniai Muravidéken, és azóta a magyar közösség tovább erősödött.

Ahogy máshol is a világban vagy a Kárpát-medencében, a magyar támogatásokat itt is arra használták fel, hogy fejlesszenek és beruházások jöjjenek létre – hangsúlyozta az államtitkár. – A magyar kormány 350 millió forinttal támogatja az épülő tornacsarnokot, amelyre nagy igény és szükség van.

A mozgásszegény életmód valódi veszélyt jelent gyermekeink egészségére, ezért szeretnék elérni, hogy minden magyar tannyelvű iskolában, csakúgy, mint Magyarországon, be lehessen vezetni a mindennapos testnevelést.

Potápi Árpád János kora délután babacsomagokat adott át Magyarország lendvai főkonzulátusán. Ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt időszakban 5500 ilyen babacsomagot adtak át, és még adnak majd át Kárpát-medence szerte, valamint a diaszpórában. „Ezekkel a csomagokkal igazából szimbolikus kapcsolatot hozunk létre a szülők, a gyerekek és a magyar nemzet, illetve Magyarország között” – fogalmazott. – „Lássák a szülők, hogy egy gyermek érkezésekor a magyar kormány odafigyel rájuk, és számon tart minden magyart, bárhon éljen a nagyvilágban. Mi minden magyarra számítunk, és ők is számíthatnak ránk” – mondta.

Horváth Ferenc megköszönte a magyar kormány támogatását. Szavai szerint generációk álma valósul meg a tornacsarnok megépítésével, amelynek előkészítő munkálatait Lendva községgel közösen hamarosan el is kezdik.

(Címfotó: MTI/Varga György)