„Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!” – csupán ilyen rövid a Jézus-ima, de hogy milyen nagy az ereje, azt az is bizonyítja, hogy Ferenc pápa a napokban arra kérte a hívőket: bármilyen elfoglaltak is, ezt ismételjék minél többször a nap folyamán.

Csókay András idegsebész a Vasárnap.hu-nak elmondta, kisfia halála
után ez az ima segített neki talpra állni, és ennek köszönhető a sziámi ikrek műtétjének sikere is. Részletek az interjúból:

“A kisfiam halála kapcsán tanultam meg ezt az imát. Óriási segítséget nyújtott a talpra állásban. Marci egy epilepsziás roham miatt belefulladt a 20 centiméteres medencevízbe. Borzasztó tragédia ez egy családnak. Ennek ellenére sem vesztettem el a hitemet, de egyszerűen leállt az életem. Akkor tanultam meg igazán ezt az imát és ezt a fajta szemlélődést, 58 évesen – emlékezett vissza az agysebész. Mint mondta, az ima által lettek olyan mély Isten-tapasztalatai, melyek továbbröpítették az életét.

– Nem csak, hogy fel tudtam állni a gyászból, de még nagyobb szakmai kihívásoknak voltam képes eleget tenni. A kisfiam halálának köszönhetem a sziámi ikrek műtétjének sikerét, mivel miatta tanultam meg ezt az imát. Miközben ezt imádkoztam, akkor kaptam meg azt az öt idegsebészeti alapötletet, amivel a gyerekeket szét tudtuk választani.

– Amíg az ember él, lélegzik. És imádkozik. Ezt tényleg igazíthatjuk a légzéshez. Belégzésre azt mondjuk, hogy „Uram Jézus”, kilégzésre azt, hogy „könyörülj rajtam”. Ez a Jézus-ima alapja. A lényege pedig az, hogy egy olyan lelki mélységbe tudunk általa jutni, hogy ne csodálkozzunk, ha Isten-tapasztalatot kapunk! – mutatott rá Csókay András. Hozzátette, erre ugyan nincs százszázalékos garancia, de ha életünk folyamán kétszer vagy akár csak egyszer kapunk egy ilyen élményt, akkor mosolyogva élünk  életünk végéig, akármekkora kínok, szenvedések érnek is minket.

Csókay András kitért arra is, hogy szombaton, június 12-én temetik Jálics Ferenc atyát, Ferenc pápa egykori lelki vezetőjét. Mint mondta, ő a szemlélődő lelkigyakorlatok modern kori kifejlesztője volt. A szemlélődő lelkigyakorlatnak pedig a Jézus-ima az alapja, illetve – ahogy Ferenc pápa is mondta –, az orosz zarándok lelkisége. Csókay András szerint Ferenc pápa gondolataival talán Jálics Ferenc atyára is emlékezett közelgő temetése kapcsán.