Közös adománygyűjtő kampányba kezdtek a baloldali pártok, hogy ebből finanszírozzák az előválasztással felmerülő költségeket, azonban adatvédelmi és pártfinanszírozási aggályokat is felvet az akció. Ifj. Lomnici Zoltán szerint ha a baloldali pártok valóban komolyan vennék az előválasztást, akkor a lebonyolításra pontosan meghatározott jogi és pénzügyi részletszabályokat alkalmaznának.

“Az Állami Számvevőszék korábban már állapított meg a baloldali konglomerátum egyik oszlopos tagjánál, a Jobbiknál tiltott pártfinanszírozást érintő törvénytelenséget.

Joggal merül fel a kérdés, hogy ha a baloldali pártok külön-külön sem képesek betartani a játékszabályokat, akkor mire számíthatunk ebben a sokkal bonyolultabb kapcsolat-, illetve szabályozási rendszerben” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője.

Világosan látszik, hogy az előválasztásnak nevezett baloldali műsor azontúl, hogy számos elemző szerint valóságos téttel nem bír, jogi értelemben is számtalan sebből vérzik. Eddigi tudásunk alapján sem az érdemi adatvédelmi tájékoztatást, sem az adatbiztonsági előírásokat, sem pedig az adatkezelők személyét érintően nincsenek meg az elvárható minimális jogi követelmények – elemezte a szivárványkoalíció pártjainak döntését az alkotmányjogász.

Majd hozzátette: „Ha a baloldali pártok valóban komoly megmérettetésnek szánnák a 2021-es előválasztást, akkor az jogi és pénzügyi részletszabályokkal lenne körül bástyázva, ez a minimumfeltétele egy rangos verseny lebonyolításának.”

A teljes cikket itt olvashatja el