Basilica minor rangot kapott Ferenc pápától az Andocsi Nagyboldogasszony-templom. Ezzel Andocs az egri, pannonhalmi, pécsi, székesfehérvári, máriagyűdi, máriapócsi, a budapesti Szent István- és az esztergomi bazilika közé sorakozott fel. Erről a sonline.hu számolt be.

A Kaposvári Egyházmegyében mi kaptuk meg elsőként ezt a címet – számolt be a nem mindennapi döntésről Werner Józsefné polgármester. – A kitüntető cím feltétele, hogy a templomnak térségi vonzereje legyen. Andocs ennek megfelel, mert nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is sok zarándok keresi fel a települést. Emellett az is szempont volt, hogy a templomban legalább egy olyan kegyszobor legyen, amelyhez valamilyen csoda köthető.

A basilica minor rang miatt több újítást is bevezetnek majd az andocsi bazilikában. A szentszéket jelképező két kulcs ábrázolása ezután megjelenhet például a zászlón és a pecséten is, havonta pedig egy alkalommal latin nyelvű miséket is tartani kell majd.

 A basilicia minorról szóló okiratot október 10-én, a magyarok nagyasszonya búcsúján adja át Varga László megyéspüspök.

– Kitüntetés a bazilika plébánosának lenni – mondta Szalai Tamás plébános. – Már 13 éve szolgálok a településen, most azonban egy kicsit minden megváltozik. Eddig is nagyon népszerű volt az andocsi templom, amikor nem tombolt a járvány, évente tizenkétezernél is több zarándok fordult meg nálunk. Nemcsak Magyarországról, hanem Ausztriából, Németországból és Lengyelországból is ellátogattak ide.

Szalai Tamás kiemelte: a bazilika mellett a tavaly megújult templomi környezet is magával ragadja a turistákat. A Rózsafüzér kertet több tucat fehér és vörös rózsával díszítették, így állítottak emléket annak az ötszáz évvel ezelőtti legendának, amikor két hatalmas angyal a kápolnát és a Szűzanya szobrát Kalocsáról Andocsra vitte.