Államalapító királyunk nyomdokain járva mai férfiak személyes vallomásaival indul a Szent István Intézet – közölte az intézmény, amely apák napján kezdte meg működését.

JÚNIUS HARMADIK VASÁRNAPJÁN, APÁK NAPJÁN KEZDI MEG MŰKÖDÉSÉT A KERESZTÉNY SZELLEMISÉGŰ SZENT ISTVÁN INTÉZET.

Indulásként kiváló férfiak apák napi vallomásait, apai és lelki atyai „intelmeit” rendezték hét részes videósorozatba. Az epizódokban megszólal Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, Béres József, a Béres Vállalatcsoport elnöke, Kovács András Péter humorista, Oberfrank Pál színművész-színházigazgató, Semsei Rudolf, a VakVarjú étteremcsalád tulajdonosa, Varga Miklós énekes, valamint Bese Gergő atya.

 

A Szent István Intézetet azért hívta életre a kereszténydemokrata értékeket népszerűsítő Európa Szívében Alapítvány, mert a Szent István-i értékek követése a 21. században is hasonlóan életbevágó a magyar jövő és a felnövekvő generációk sorsának alakulása szempontjából, mint az államalapítás korában, ezer évvel ezelőtt volt.

Ma olyan világban élünk, amelyben az élet szentsége parázs vita tárgya, amelyben lassan az sem tudható, hogy valaki fiú-e vagy lány, amikor az emberi kapcsolatok az online térben radikális átalakuláson mennek keresztül, amikor a technológiai fejlődés tempója követhetetlenné válik az emberi lélek számára, s amikor a teremtett világ kizsigerelése soha nem látott méreteket ölt. E jelenségekből is tudható, hogy valami nincs rendjén, s hogy az életünkben, a társadalmunkban van bőven tennivaló! – áll a közleményben.

Bizakodásra ad okot azonban, hogy a biztonságos és évszázadok óta gyümölcsöket hozó, megmaradásunkat a legnehezebb időkben is szolgáló életforma receptje Magyarországon immár ezer éve adott. Nekünk nincs más dolgunk, mint a 21. század kihívásaira ezek mentén aktuális, friss válaszokat keresni – a gyermekeinkért és a következő ezer évért! – írták.

A Szent István Intézet épp ezért azzal a küldetéssel alakult meg, hogy államalapító királyunk szellemi örökségét, a keresztény társadalmi tanításokra épülő világképet, s azt a meggyőződést, hogy Isten van, és hogy általa nekünk küldetésünk van a jóra, a ma kihívásainak tükrében vizsgálja és figyelmébe ajánlja a most felnövekvő generációknak.

Ezt szolgálják az induló kutatások, a tervezett kerekasztal beszélgetések, viták és a közbeszéd formálásával is e gondolatiságot kívánja felmutatni az Intézet kortárs eszközökkel, akciókkal, érveket ütköztetve és párbeszédre készen – áll a közleményben.

Forrás és kiemelt kép: origo.hu