Összekapcsolt eseménysorozatot szerveznek a következő napokban, Csíkszeredában. Pénteken a Székely Népviselet Napját, szombaton az Ezer Székely Leány Napját tartják, ugyanakkor díjazzák a nemzetközi pálinkaverseny résztvevőit a pálinkavásáron.

A programsorozatot beharangozó sajtótájékoztatójáról a Székelyhon számolt be. Mint írják, András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Nép Együttes vezetője a pénteki Székely Népviselet Napjáról elmondta, hogy a 2017-ben általuk elindított és azóta rendszeresen megtartott hagyományőrzés napján arra kérnek minden határon innen és határon túli hagyományőrzőt, hogy öltse magára a székely ruhát. Jelezzük ezzel a gesztussal, hogy egy közösséghez tartozunk. Ebben a viseletben menjünk munkába, bevásárolni, mutassuk meg, hogy büszkék vagyunk hovatartozásunkra.

Az Ezer Székely Leány Napját szombaton a csíksomlyói nyeregben, a hagyományokhoz híven a Hármashalom-oltárnál tartják. Idén is – sorozatban harmadik éve – az ünnepség tiszteletbeli házigazdája Csíkpálfalva község lesz Csíkdelne település révén. A 11 órától kezdődő eseményen előbb a köszöntők, beszédek hangzanak el, ezt követi a szentmise, amelyet újfent a település plébánosa és ifjúsági főlelkésze, Csíki Szabolcs fog celebrálni. A korlátozások miatt elmarad a különböző tájegységek táncbemutatója a helyszínen, ellenben a népviseletbe öltözötteket megörökítő közös fotózás hagyományát megtartják, továbbá néhány műkedvelő néptánccsoport fellépésére is sor fog kerülni a csobotfalvi plébánia udvarán 15 órától.

Az eseményen közreműködő Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Facebook-oldalán élőben lehet majd követni a történéseket.

A díjkiosztó és párlatkóstolás a csütörtöktől szombatig tart, a város központi parkjában. Ez alkalommal tartják az Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaverseny díjkiosztó ünnepségét, ahol 223 benevező 1082 pálinka- és párlatmintával szállt versenybe Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Szlovákiából és Izraelből.

Erről bővebben itt olvashatnak